Alya in mama Cvetka Dobra karma

Osupljivo, kaj vse doživljata Alya in njena ...

Erjavec Svet24.si

FOTO: Desus v krizi, Erjavec pa uživa na pivu

NOV20200709_GIL7277 Reporter.si

Najbolj eklatanten primer sprevrženega ...

policijski avto, slovenska policija, splošna Svet24.si

Grozljivka v okolici Grosupljega: na dvorišču ...

Mike pompeo Necenzurirano

Ameriški postroj slovenskih energetskih ...

kadunc Odkrito.si

Direktor RTV SLO: Nujno potrebujemo nadomestno ...

hana Njena.si

Težave v raju? Goran razburil oboževalce ...

Svet

Papež Frančišek obiskal svojega predhodnika Benedikta XVI.

Deli na:
Papež Frančišek obiskal svojega predhodnika Benedikta XVI.

Foto: Reuters

Papež Frančišek je danes s helikopterjem prispel v papeško poletno rezidenco Castel Gandolfo, kjer ga je prvič po izvolitvi sprejel njegov predhodnik Benedikt XVI. Gre za zgodovinsko srečanje dveh papežev, kakršnega ni bilo v 2000-letni zgodovini Katoliške cerkve, navaja avstrijska tiskovna agencija APA.

Beli helikopter je na nizki višini dvakrat obkrožil središče Castel Gandolfa, ki se nahaja 30 kilometrov južno od Rima. Papeža so nato z avtomobilom odpeljali do papeške rezidence, v kateri začasno živi Joseph Ratzinger, ki je konec februarja odstopil.

Ob vhodu v papeško rezidenco se je zbrala množica vernikov in novinarjev, vendar pa snemanje ali fotografiranje srečanja ni bilo dovoljeno, prav tako se dostojanstvenika nista pokazala množici. Kot je po srečanju povedal vatikanski tiskovni predstavnik Federico Lombardi, je Benedikt XVI. svojega naslednika objel. "Bil je čudovit objem," je povedal.

Sogovornika sta se najprej sestala na pogovoru v knjižnici palače, ki je trajal 45 minut. Po besedah Lombardija je šlo za "trenutek najgloblje bližine". Benedikt XVI. naj bi Frančišku obljubil poslušnost, Frančišek pa se mu je zahvalil za pontifikat.

Nato sta skupaj molila v kapeli palače. "Benedikt je svojemu nasledniku ponudil častno mesto, a mu je Frančišek odvrnil, da sta brata, in vztrajal na tem, da skupaj klečita na isti klopi," je povedal Lombardi.Sledilo je skupno kosilo, ki sta se ga udeležila tudi oba tajnika Frančiška in Ratzingerja. Kasneje se je papež Frančišek vrnil v Vatikan.

85-letni Benedikt XVI. je minuli mesec postal prvi papež po 700 letih, ki je odstopil. Po osmih letih je pontifikat zaključil s pojasnilom, da so mu preveč opešale moči, da bi bil kos zahtevni službi. Kardinali so nato 13. marca že na drugi dan konklava na apostolski sedež posedli 76-letnega argentinskega kardinala Jorgea Maria Bergoglia, ki si je izbral ime Frančišek.

Nekdanji papež, ki bo še naprej lahko nosil bela papeška oblačila, naj bi se naslednji mesec preselil v nekdanji samostan znotraj vatikanskih zidov.

Današnje srečanje je zgodovinsko, ker sta se v zgodovini Cerkve pred Benediktom XVI. položaju odpovedala le dva papeža. Zadnji, ki je odstopil, je bil Celestin V. leta 1294, a ga je njegov naslednik Bonifacij VIII. dal zapreti in ni podatkov, da bi se po odstopu prvega kdaj srečala, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Loading...