stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Novi papež je Argentinec Jorge Mario Bergoglio - Frančišek

Deli na:
Novi papež je Argentinec Jorge Mario Bergoglio - Frančišek

Foto: Reuters

Kardinali so danes v Vatikanu na drugi dan konklava za novega papeža izvolili Argentinca Jorgeja Maria Bergoglia, ki bo Katoliško cerkev vodil kot Frančišek I. Na apostolski sedež je tako prvič v zgodovini Cerkve sedel papež iz Latinske Amerike. V svojem prvem nagovoru z balkona bazilike svetega Petra je 76-letni papež vernike pozval k bratstvu.

115 kardinalov elektorjev je naslednika Benedikta XVI., ki je konec februarja odstopil s položaja, izvolila na drugi dan konklava, v petem krogu glasovanja. Bel dim, ki se je nekaj minut po 19. uri pokadil iz dimnika na strehi Sikstinske kapele, je pomenil, da je nekdo od kardinalov prejel potrebno dvotretjinsko večino glasov.

Dobro uro potem je zbrani stotisočglavi množici na Trgu svetega Petra francoski kardinal Jean-Louis Tauran sporočil, da je novi papež Argentinec Jorge Mario Bergoglio, ki si je kot papež izbral ime Frančišek.

Rimskokatoliška cerkev je tako dobila 266. papeža. Potrdila so se pričakovanja mnogih, da bo novi cerkveni poglavar iz Latinske Amerike. Tudi ime Frančišek je za papeža izbrano prvič v zgodovini.

Kmalu zatem se je na balkonu bazilike svetega Petra pojavil tudi novi poglavar dobre milijarde katoličanov po vsem svetu in se vsem zbranim zahvalil za sprejem. "Bratje in sestre, dober večer," so bile prve besede novega papeža Jorgeja Maria Bergoglia iz Argentine, ki so naletele na vesel odziv nepregledne množice vernikov.

Najprej je skupaj z množico molil za svojega predhodnika Benedikta XVI, zatem pa prosil zbrane še za molitev zase. Nato pa je v skladu s tradicijo podelil blagoslov urbi et orbi (mestu in svetu).

Papež se je pred tem tudi pošalil na račun svoje izvolitve, ko je dejal, da so ga kardinali "šli iskat na konec sveta". Sicer pa je vernike pozval k molitvi za "bratstvo" in izrazil upanje, da bo pot, ki se je začela z njegovo izvolitvijo, dobra za evangelizacijo. Ob koncu je vsem prisrčno zaželel lahko noč in prijeten počitek.

Kot navaja spletna enciklopedija Wikipedia, se je Bergoglio rodil 17. decembra 1936 v Buenos Airesu kot eden od petih otrok železniškega delavca in njegove žene. Po nekaterih navedbah naj bi imel italijanske korenine, saj se je njegov praded rodil v Italiji.

Bergoglio je študiral kemijo na univerzi v Buenos Airesu in pridobil magisterij, nato pa je študiral na semenišču v Villi Devoto.

Je jezuit, leta 1958 je postal član Družbe Jezusove. Nekaj časa je v Buenos Airesu in Santa Feju poučeval literaturo in psihologijo. V duhovnika ga je decembra 1969 posvetil nadškof Ramon Jose Castellano.

Študiral je tudi na filozofski in teološki fakulteti v San Miguelu in postal profesor teologije. Ker se je izkazal z voditeljskimi sposobnostmi, je hitro napredoval in leta 1980 je postal rektor semenišča v San Miguelu, kjer je študiral. Na položaju je ostal do leta 1986.

Doktorski študij je zaključil v Nemčiji, od tam pa se je vrnil v domovino, kjer je v Cordobi služil kot spovednik in duhovni direktor. Leta 1998 je bil imenovan za nadškofa Buenos Airesa. Postal je tudi ordinarij za vzhodne katoličane v Argentini, ki niso imeli svojega prelata.

Papež Janez Pavel II. ga je leta 2001 povabil na konzistorij in ga povzdignil v kardinala in kasneje je bil imenovan na več položajev v kuriji.

Po navedbah Wikipedie je bil kot kardinal znan po osebni skromnosti in ponižnosti, konservativni drži in predanosti družbeni pravičnosti. K podobi skromnosti je prispeval njegov življenjski slog, saj je živel v majhnem stanovanju in se je odpovedal limuzini s šoferjem. Uporablja javni prevoz, celo kuhal naj bi si sam.

Po smrti papeža Janeza Pavla II. je Bergoglio veljal za enega od resnejših kandidatov za njegovega naslednika, tokrat pa ga niso omenjali med favoriti za novega papeža.

Tako velja njegova izvolitev za presenečenje, manj presenetljivo pa je dejstvo, da so se kardinali odločili da prvič v zgodovini izberejo neevropskega papeža.