franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kdo je Jorge Mario Bergoglio - papež Frančišek?

Deli na:
Kdo je Jorge Mario Bergoglio - papež Frančišek?

Foto: Reuters

Katoličani so s 76-letnim Argentincem Jorgejem Mariom Bergogliom danes dobili prvega papeža iz Latinske Amerike in prvega, ki si je izbral ime Frančišek. Kot 266. papež bo na položaju nasledil Benedikta XVI., ki je odstopil konec februarja.

Kot navaja spletna enciklopedija Wikipedia, se je Bergoglio rodil 17. decembra 1936 v Buenos Airesu kot eden od petih otrok železniškega delavca in njegove žene. Italijanska tiskovna agencija Ansa poroča, da ima italijanske korenine, saj se je njegov praded rodil v Italiji.

Bergoglio je študiral kemijo na univerzi v Buenos Airesu in pridobil magisterij, nato pa je študiral na semenišču v Villi Devoto.

Je jezuit, leta 1958 je postal član Družbe Jezusove. Nekaj časa je v Buenos Airesu in Santa Feju poučeval literaturo in psihologijo. V duhovnika ga je decembra 1969 posvetil nadškof Ramon Jose Castellano.

Študiral je tudi na filozofski in teološki fakulteti v San Miguelu in postal profesor teologije. Ker se je izkazal z voditeljskimi sposobnostmi, je hitro napredoval in leta 1980 je postal rektor semenišča v San Miguelu, kjer je študiral. Na položaju je ostal do leta 1986.

Doktorski študij je zaključil v Nemčiji, od tam pa se je vrnil v domovino, kjer je v Cordobi služil kot spovednik in duhovni direktor. Leta 1998 je bil imenovan za nadškofa Buenos Airesa. Postal je tudi ordinarij za vzhodne katoličane v Argentini, ki niso imeli svojega prelata.

Papež Janez Pavel II. ga je leta 2001 povabil na konzistorij in ga povzdignil v kardinala in kasneje je bil imenovan na več položajev v kuriji.

Po navedbah Wikipedie je bil kot kardinal znan po osebni skromnosti in ponižnosti, konservativni drži in predanosti družbeni pravičnosti. K podobi skromnosti je prispeval njegov življenjski slog, saj je živel v majhnem stanovanju in se je odpovedal limuzini s šoferjem. Uporablja javni prevoz, celo kuhal naj bi si sam.

Po smrti papeža Janeza Pavla II. je Bergoglio veljal za enega od resnejših kandidatov za njegovega naslednika, tokrat pa ga niso omenjali med favoriti za novega papeža.

Tako velja njegova izvolitev za presenečenje, manj presenetljivo pa je dejstvo, da so se kardinali odločili da prvič v zgodovini izberejo neevropskega papeža.