mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Papež bo povzdignil 22 novih kardinalov

Deli na:
Papež bo povzdignil 22 novih kardinalov

Foto: Reuters

Papež Benedikt XVI. bo danes na konzistoriju v Vatikanu 22 visokih predstavnikov Rimskokatoliške cerkve iz Evrope, Azije, Severne in Južne Amerike povzdignil v kardinale. Kardinalski zbor bo tako štel 214 članov, med njimi jih bo 125 mlajših od 80 let in bodo tako imeli pravico voliti novega papeža.

Med novimi kardinali, ki jih je Benedikt XVI. imenoval v začetku januarja, je 16 Evropejcev, od tega sedem Italijanov. Trije novi kardinali prihajajo iz Severne Amerike, dva iz Azije in eden iz Južne Amerike. Papež bo med drugim danes v kardinala povzdignil tudi nekdanjega apostolskega nuncija v Sloveniji Santosa Abrila y Castella.

Na svojem četrtem konzistoriju bo Benedikt XVI. danes blagoslovil vsakega novega kardinala posebej in mu izročil značilno škrlatno ogrinjalo in pokrivalo. Med nedeljsko mašo na Trgu svetega Petra v Rimu pa bo papež v skladu s tradicijo novim kardinalom podelil še kardinalske prstane.

Kardinali, znani tudi kot "princi Cerkve", so po papežu najvišji predstavniki Rimskokatoliške cerkve in so po izročilu papeževi svetovalci pri vodenju Cerkve. Papež kardinale imenuje svobodno po lastni presoji izmed duhovnikov, kot zbor pa s papežem sodelujejo na rednih ali izrednih konzistorijih. Kardinali, ki na dan smrti papeža še niso dopolnili 80 let, imajo tudi pravico voliti novega papeža. Funkcija kardinala je dosmrtna.

Zadnji konzistorij, na katerem so bili imenovani novi kardinali, je bil novembra 2010, ko je Benedikt XVI. umestil 24 novih kardinalov.