osenar Odkrito.si

Kaj se dogaja z Nino Osenar? Pogrešamo jo že ...

jennifer lopez Svet24.si

Pri 49 je pokazala svoje nikoli bolj izklesano ...

zvezda Petisvet.si

Astrološka napoved Berna Jurečiča od 27. 5. do ...

taksi ljubljana Svet24.si

Poklical taksista in izkoristil njegovo ...

76D02321-A027-4E57-AED0-504B9FF1A92F Svet24.si

Ines Erbus: »To je moja droga«

ema lpd Njena.si

Prizadeta Ema v solzah razkrila svojo zgodbo

viljem julijan Njena.si

Slovenski pevec se je zavedno poslovil od sina

Svet

Papež bo povzdignil 22 novih kardinalov

Deli na:
Papež bo povzdignil 22 novih kardinalov

Foto: Reuters

Papež Benedikt XVI. bo danes na konzistoriju v Vatikanu 22 visokih predstavnikov Rimskokatoliške cerkve iz Evrope, Azije, Severne in Južne Amerike povzdignil v kardinale. Kardinalski zbor bo tako štel 214 članov, med njimi jih bo 125 mlajših od 80 let in bodo tako imeli pravico voliti novega papeža.

Med novimi kardinali, ki jih je Benedikt XVI. imenoval v začetku januarja, je 16 Evropejcev, od tega sedem Italijanov. Trije novi kardinali prihajajo iz Severne Amerike, dva iz Azije in eden iz Južne Amerike. Papež bo med drugim danes v kardinala povzdignil tudi nekdanjega apostolskega nuncija v Sloveniji Santosa Abrila y Castella.

Na svojem četrtem konzistoriju bo Benedikt XVI. danes blagoslovil vsakega novega kardinala posebej in mu izročil značilno škrlatno ogrinjalo in pokrivalo. Med nedeljsko mašo na Trgu svetega Petra v Rimu pa bo papež v skladu s tradicijo novim kardinalom podelil še kardinalske prstane.

Kardinali, znani tudi kot "princi Cerkve", so po papežu najvišji predstavniki Rimskokatoliške cerkve in so po izročilu papeževi svetovalci pri vodenju Cerkve. Papež kardinale imenuje svobodno po lastni presoji izmed duhovnikov, kot zbor pa s papežem sodelujejo na rednih ali izrednih konzistorijih. Kardinali, ki na dan smrti papeža še niso dopolnili 80 let, imajo tudi pravico voliti novega papeža. Funkcija kardinala je dosmrtna.

Zadnji konzistorij, na katerem so bili imenovani novi kardinali, je bil novembra 2010, ko je Benedikt XVI. umestil 24 novih kardinalov.

Loading...