stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Novi papež že molil v papeški baziliki svete Marije Velike

Deli na:
Novi papež že molil v papeški baziliki svete Marije Velike

Foto: Reuters

Novi papež Frančišek je davi po sredini izvolitvi za papeža molil v papeški baziliki svete Marije Velike v Rimu. Tako se je prvič pojavil v javnosti po sredini izvolitvi in nagovoru množici vernikov z balkona bazilike sv. Petra.

Papeža je med obiskom bazilike, ki je ena od najpomembnejših rimskih cerkva, med drugim spremljal prefekt papeževega gospodinjstva in zasebni tajnik njegovega predhodnika Benedikta XVI. Georg Gänswein, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Odločitev novega papeža, da samo nekaj ur po izvolitvi zapusti Vatikan in obišče baziliko za zasebno molitev Devici Mariji, je poskrbela za pozornost. Prvi papežev obisk izven Vatikana so spremljali ostri varnostni ukrepi. Zaprli so vso četrt, v kateri se nahaja bazilika.

Ob vstopu papeža v baziliko je moralo več oseb, ki so že bile v baziliki, iz varnostnih razlogov zapustiti poslopje. Ker jim niso sporočil, da bo prišel papež, je prišlo tudi do manjših protestov, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Bazilika svete Marije Velike, je največja rimska bazilika, ki je posvečena Mariji.

Papež se bo danes ob 17. uri v Sikstinski kapeli sestal s kardinali in skupaj z njimi imel mašo. V soboto se bo novi papež srečal z novinarji, v nedeljo pa je napovedano njegovo prvo Angelovo čaščenje. V torek bo nato ob 9.30 slovesna umestitvena maša, ki se je bodo udeležile delegacije z vsega sveta ter številni predsedniki držav in vlad.