Revija Reporter
Svet

Ozadje diplomatskega škandala: komu je napoti slovenski veleposlanik pri OZN

Sebastijan Kopušar, New York
5 2.208

30. jul. 2023 20:00

Deli na:

Veleposlanik Boštjan Malovrh in ministrica Tanja Fajon

STA

Na zunanjem ministrstvu trdijo, da »veleposlanik Boštjan Malovrh še naprej uživa zaupanje ministrice Tanje Fajon« in ostaja vodja stalnega predstavništva. A je povsem jasno, da so ga načrtno porinili ob rob. Vlada pripravlja teren, da bo ta položaj prevzel dosedanji sekretar na zunanjem ministrstvu Samuel Žbogar.

Zamenjati veleposlanika sedaj, potem ko so mu vsi peli hvalo za uspešno delo, bi bilo preveč očitno tudi ob medijskem oživljanju dvomov o njegovi izkušenosti pri delu v mednarodnih organizacijah ali celo o njegovi lojalnosti »do aktualne vlade in njenih zunanjepolitičnih prioritet«. Zato so pograbili priložnost, ki jo ponuja nujna okrepitev slovenske kadrovske zasedbe v New Yorku.

Naši viri na misiji pravijo, da je bilo iz pisarne stalnega predstavnika slišati povišane tone med Žbogarjem in Malovrhom, še preden so na ministrstvu ustvarili shizofren položaj dveh vzporednih misij.

Zgodba se začne z vzhičenim vzklikom ministrice za zunanje zadeve Tanje Fajon, s katerim je junija presekala običajno zadržanost generalne skupščine, in ki bi moral oznaniti konec. Konec uspešne kampanje za nestalno članico varnostnega sveta, ki prinaša opazno vlogo naše države na svetovnem prizorišču.

V vsej tej igri interesov je ključno to, da osebne ambicije pogosto zasenčijo koristi za državo.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24