GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Rusi naganjajo slovenske diplomate iz Moskve

Deli na:
Rusi naganjajo slovenske diplomate iz Moskve

Moskva s Kremljem (fotografija je simbolična). - Foto: Profimedia

Rusko zunanje ministrstvo je včeraj slovenskemu odpravniku poslov izročilo noto z zahtevo, da se število diplomatskega osebja na slovenskem veleposlaništvu v Moskvi zmanjša za štiri osebe, poroča ruska tiskovna agencija Tass. Na slovenskem zunanjem ministrstvu so v odzivu zapisali, da so nad odločitvijo Rusije negativno presenečeni.

"Kot odgovor na neprijazne ukrepe, ki jih je pred tem sprejela Ljubljana v zvezi z zmanjšanjem števila osebja na ruskem diplomatskem predstavništvu in poslabšanjem pogojev njegovega delovanja, je bila slovenskemu diplomatu izročena nota z zahtevo, da v desetih dneh zmanjša število diplomatskega osebja na slovenskem veleposlaništvu v Moskvi za štiri osebe," so sporočili z ruskega ministrstva.

"Na podlagi načela vzajemnosti je bila sprejeta tudi odločitev, da se prilagodijo pogoji delovanja slovenskega diplomatskega predstavništva v Moskvi glede na položaj, v katerem se je znašlo naše veleposlaništvo v Ljubljani," so dodali na ruskem zunanjem ministrstvu.

Na ministrstvu so zapisali še, da so slovenskemu diplomatu izrazili odločen protest "zaradi neutemeljenih poskusov slovenskih oblasti, da bi obtožile Rusijo za vojne zločine v Ukrajini, in zaradi vojaške pomoči Slovenije neonacističnemu režimu v Kijevu".



Medtem pa so na MZZ zapisali, da je odločitev "negativno presenečenje", ob tem pa pojasnili, da nameravajo odločitev Rusije preučiti z vseh vidikov ter se posvetovati z državami članicami EU, ki so v podobnem položaju, in se nato ob primernem času tudi ustrezno odzvati.

Slovenija je sicer v začetku aprila zahtevala zmanjšanje števila osebja na ruskem veleposlaništvu v Ljubljani na raven slovenskega v Moskvi. S tem se je število osebja na ruskem veleposlaništvu zmanjšalo za 33 oseb, z 41 na vsega osem. Slovenija je sicer pri tem uporabila določila 11. člena dunajske konvencije o diplomatskih odnosih in izbiro, kdo je moral veleposlaništvo zapustiti, prepustila Rusiji.