Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Otroka Politkovske bosta bojkotirala »nelegitimno sojenje« za umor novinarke

Deli na:
Otroka Politkovske bosta bojkotirala »nelegitimno sojenje« za umor novinarke

Foto: Reuters

Otroka ruske novinarke Ane Politkovske, ki so jo leta 2006 umorili, sta včeraj sporočila, da bosta bojkotirala "nelegitimno sojenje" petim obtoženim za umor, ker se z njima sodišče ni posvetovalo o sestavi porote. Glavna obravnava pred poroto se bo sicer začela v sredo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sojenje pred poroto petim obtoženim - štirim Čečenom in nekdanjemu moskovskemu policistu - naj bi se začelo v sredo na moskovskem sodišču. A otroka umorjene novinarke, Ilija in Vera, sta sporočila, da se je sodišče odločilo izbrati porotnike, ne da bi se z njima posvetovalo, ter da je za pričetek glavne obravnave izbralo takšen datum, da se ga ne moreta udeležiti, ker nista v Moskvi.

"Na ta način je sodišče kršilo najine pravne pravice. Čakala sva skoraj sedem let, da bi morilci pristali na sodišču, a država ni mogla počakati nekaj dni. V sredo se začenja očitno nelegitimen sodni proces. Takšnega sojenja se ne želiva udeležiti," sta otroka Politkovske zapisala v sporočilu.

Tiskovna predstavnica moskovskega sodišča Ana Usačeva je na to dejala, da je bila porota sestavljena v skladu z veljavno zakonodajo. Sodišče je včeraj potrdilo poroto, kljub temu, da je obramba opozarjala, da je bila izbira porotnikov pristranska. Pred tem je sodišče že trikrat brez uspeha poskušalo izbrati porotnike. Eden od poskusov je propadel, ker ni bilo dovolj kandidatov, poroča ruska tiskovna agencija Itar-Tass.


Med obtoženimi je sicer čečenski podjetnik in zloglasen zločinec Lom Ali Gajtukajev, ki naj bi umor organiziral s pomočjo treh nečakov - Rustama, Ibragima in Džabraila Mahmudova. Obtožen je tudi nekdanji moskovski policist Sergej Hadžikurbanov.

Sam umor naj bi izvedel Rustam Mahmudov (na fotografiji). 48-letna novinarka časnika Ruska Gazeta, znana po člankih, kritičnih do ruskega predsednika Vladimirja Putina in še posebej do vojne v Čečeniji, je bila ustreljena 7. oktobra 2006 na hodniku stanovanjskega bloka v Moskvi, v katerem je živela.

Džabrailu in Ibragimu Mahmudovu ter Hadžikurbanovu so enkrat že sodili, a so bili leta 2009 na prvem sojenju oproščeni. Vrhovno sodišče je nato razsodbe zavrnilo in odredilo ponovno sojenje.

Na zatožni klopi bi sicer sedel še en nekdanji policist, Dmitrij Pavljučenkov, a se je pogodil s tožilstvom. V zameno za priznanje krivde - da je pomagal izslediti Politkovsko in da je priskrbel pištolo, s katero je bila umorjena - ga je decembra lani doletelo enajst let zapora.