Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Porota je je razvpitega mafijca iz Scorsesejevega filma spoznala za krivega

Deli na:
Porota je je razvpitega mafijca iz Scorsesejevega filma spoznala za krivega

Foto: Reuters

Porota v Bostonu je včeraj 83-letnega bostonskega mafijca Jamesa "Whiteya" Bulgerja spoznala za krivega po vseh točkah obtožbe, razen ene od 32 - gre za izsiljevanje. Bulgerja so porotniki spoznali krivega 11 od 19 očitanih umorov, sicer pa je bil poleg sodelovanja pri umorih in izsiljevanja obtožen še pranja denarja in trgovine z orožjem.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, bo Bulger, ki so ga po 16 letih bega aretirali v Kaliforniji, najverjetneje preostanek življenja preživel za rešetkami. Porota je za odločitev potrebovala pet dni, izrek kazni pa je predviden za 13. november.

Sojenju Bulgerju se je začelo 4. junija, porota pa je sklepna nagovora tožilstva in obrambe poslušala v začetku avgusta. V sodni dvorani - tožilstvo je poklicalo 63 prič - je bilo med drugim slišati pričanja o več pretresljivih zgodbah, med drugim tudi o puljenju zob umorjenih, s čimer so želeli preprečiti njihovo identifikacijo, in o umoru dekleta, ki je "vedelo preveč".

Tolpa "Winter Hill", ki je v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja kraljevala po ulicah južnega Bostona in na čelu katere je bil Bulger, se je obnašala kot sodnik, porotnik in včasih kot krvnik, je porotnikom pred začetkom njihovega odločanja dejal tožilec Fred Wyshak.

Bulgerjevi odvetniki so sicer napovedali, da se bodo na sodbo pritožili.

Tožilstvo je sicer Bulgerja, ki ga je v filmu Martina Scorseseja Dvojna igra zaigral Jack Nicholson, prikazalo kot najhujšega, najbolj divjega, nasilnega in preračunljivega zločinca, ki so kdajkoli hodili po ulicah Bostona. Obramba je trdila, da so vse priče tožilstva vključno z agenti zveznega preiskovalnega urada FBI in nekdanjimi Bulgerjevimi sodelavci, lagale.

Skupaj se je pred poroto zvrstilo 77 prič, ki so povedale, kar vedo o nekdanjem šefu tolpe "Winter Hill". Bulger je leta 1994 pobegnil iz mesta, ko je od podkupljenega agenta FBI izvedel, da ga nameravajo prijeti.

Skrival se je vse do leta 2011, ko so ga ujeli v kalifornijski Santa Monici, kjer je živel mirno življenje upokojenca skupaj s svojo dolgoletno spremljevalko. Sodni proces je bil neroden tako za gangsterje, kot za FBI in državno policijo Massachusettsa, saj so prišle na dan povezave med njimi.

Bulger je pobijal, kradel, ropal in izsiljeval v času, ko je bil na plačilnem seznamu FBI kot tajni informator. FBI je takrat lovil predvsem italijansko mafijo. Obenem so bili na njegovem plačilnem seznamu tako agenti FBI kot tudi državni policisti.

Na sodnem procesu se je sprl s sodnikom, ki mu ni hotel priznati imunitete zaradi obrambe življenja enega od bostonskih tožilcev. Hkrati je vztrajno zanikal, da bi bil informator FBI. Podatke o tem naj bi ponaredili.

Bulger je v Bostonu veljal za nekakšnega Robina Hooda med kriminalci, saj naj bi v navezi z FBI skrbel za to, da v njegovo sosesko niso prišli preprodajalci mamil. Po izpovedih prič se je bahal z najmanj 40 umori, za kar mu sedaj v lepi starosti grozi smrtna kazen.