malalan karmen Odkrito.si

Znan slovenski draguljar z ženo v Južno Afriko

jayme closs Svet24.si

Surovo ubil starša 13-letnice in jo nato ugrabil,...

profimedia-0347342852 Petisvet.si

V čem so nebesna znamenja močna in v čem šibka?

upokojenci, upokojenka, socialno ogroženi Svet24.si

Kdo bo vladal slovenskim upokojencem?

ivanovic1 Svet24.si

Nekdanja Playbojeva zajčica: 15 kil nesreče

timon sturbej Njena.si

Igralec Reke ljubezni bo snemal z legendarnim ...

Bojan papez kolo Njena.si

Noro: Bojan Papež s kolesom do Dubrovnika!

Svet

Orban se je opravičil, a le za izjavo o "koristnih idiotih" v EPP

Deli na:
Orban se je opravičil, a le za izjavo o "koristnih idiotih" v EPP

Foto: Reuters - Viktor Orban

Madžarski premier Viktor Orban se je v pismu članicam Evropske ljudske stranke (EPP) opravičil za žaljiv jezik, ki ga je na njihov račun uporabil pred dnevi, in jih prosil, naj znova razmislijo o izključitvi njegove stranke Fidesz iz svojih vrst. A svojih stališč Orban ni spremenil.

Orban je nedavno v pogovoru za časnik Welt am Sonntag tiste stranke znotraj EPP, ki so ga kritizirale, označil za "koristne idiote", ki da delajo v prid levici in liberalcem, spominja nemška tiskovna agencija dpa.

Madžarski premier je pismo z opravičilom poslal v času, ko so v EPP zaradi njegovih spornih izjav in medijske kampanje pred evropskimi volitvami v teku razprave o morebitni izključitvi Fidesza.

Skupščina EPP bo odločitev o tem sprejela prihodnjo sredo, 13 njenih članic je že uradno terjalo izključitev ali suspenz Fidesza. V SDS in SLS izključitvi nasprotujejo, NSi pa je za zamrznitev članstva.Iz Orbanovega pisma predsednikom do njega kritičnih strank je sicer razvidno, da madžarski premier kljub opravičilu za žaljive besede ostaja pri svojem stališču. "Nobena skrivnost ni, da med Fideszom in EPP vladajo resne razlike na področju migracij, zaščite krščanske kulture in prihodnosti Evrope. Tudi nobena skrivnost ni, da na teh področjih ne želimo spremeniti svojih stališč," piše v pismu, kot ga objavlja avstrijska tiskovna agencija APA.

Orban v pismu nadaljuje, da se mu kljub temu ne zdi smiselno, da bi se tovrstna nesoglasja reševala z izključitvijo neke stranke iz politične družine. "Zato bi rad z vsem dolžnim spoštovanjem prosil, da se o predlogu za izključitev, če je le možno, vnovič razmisli," je zapisal.

Kot gre za opravičilo za samo besedno zvezo "koristni idioti", pa Orban v pismu pojasnjuje, da gre za citat sovjetskega revolucionarja Lenina."Z njim sem želel kritizirati določeno politiko, ne posamičnih politikov," je dodal.

Loading...