peter-prevc-mina-lavtizar_m24 Odkrito.si

Peter Prevc o slovesu od družine in obžalovanju

družina čebokli Svet24.si

Kako sta Nataša in Tomaž končno postala starša

1512742920_d Petisvet.si

Horoskop: od 25.3. do 31.3. 2019

bencin gorivo, dizel Svet24.si

"Bencinarjem" se na črpalko splača še danes, ...

delovna_akcija_teren0003 Svet24.si

Ana Praznik: Če imaš voljo in moč, poprimi za ...

Nives Orešnik Njena.si

Pravilna nega za močno in odporno kožo

leonida55 Njena.si

V resnici lepotica s težko preteklostjo?

Svet

Orban se je opravičil, a le za izjavo o "koristnih idiotih" v EPP

Deli na:
Orban se je opravičil, a le za izjavo o "koristnih idiotih" v EPP

Foto: Reuters - Viktor Orban

Madžarski premier Viktor Orban se je v pismu članicam Evropske ljudske stranke (EPP) opravičil za žaljiv jezik, ki ga je na njihov račun uporabil pred dnevi, in jih prosil, naj znova razmislijo o izključitvi njegove stranke Fidesz iz svojih vrst. A svojih stališč Orban ni spremenil.

Orban je nedavno v pogovoru za časnik Welt am Sonntag tiste stranke znotraj EPP, ki so ga kritizirale, označil za "koristne idiote", ki da delajo v prid levici in liberalcem, spominja nemška tiskovna agencija dpa.

Madžarski premier je pismo z opravičilom poslal v času, ko so v EPP zaradi njegovih spornih izjav in medijske kampanje pred evropskimi volitvami v teku razprave o morebitni izključitvi Fidesza.

Skupščina EPP bo odločitev o tem sprejela prihodnjo sredo, 13 njenih članic je že uradno terjalo izključitev ali suspenz Fidesza. V SDS in SLS izključitvi nasprotujejo, NSi pa je za zamrznitev članstva.Iz Orbanovega pisma predsednikom do njega kritičnih strank je sicer razvidno, da madžarski premier kljub opravičilu za žaljive besede ostaja pri svojem stališču. "Nobena skrivnost ni, da med Fideszom in EPP vladajo resne razlike na področju migracij, zaščite krščanske kulture in prihodnosti Evrope. Tudi nobena skrivnost ni, da na teh področjih ne želimo spremeniti svojih stališč," piše v pismu, kot ga objavlja avstrijska tiskovna agencija APA.

Orban v pismu nadaljuje, da se mu kljub temu ne zdi smiselno, da bi se tovrstna nesoglasja reševala z izključitvijo neke stranke iz politične družine. "Zato bi rad z vsem dolžnim spoštovanjem prosil, da se o predlogu za izključitev, če je le možno, vnovič razmisli," je zapisal.

Kot gre za opravičilo za samo besedno zvezo "koristni idioti", pa Orban v pismu pojasnjuje, da gre za citat sovjetskega revolucionarja Lenina."Z njim sem želel kritizirati določeno politiko, ne posamičnih politikov," je dodal.

Loading...