stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Orban se je opravičil, a le za izjavo o "koristnih idiotih" v EPP

Deli na:
Orban se je opravičil, a le za izjavo o "koristnih idiotih" v EPP

Viktor Orban - Foto: Reuters

Madžarski premier Viktor Orban se je v pismu članicam Evropske ljudske stranke (EPP) opravičil za žaljiv jezik, ki ga je na njihov račun uporabil pred dnevi, in jih prosil, naj znova razmislijo o izključitvi njegove stranke Fidesz iz svojih vrst. A svojih stališč Orban ni spremenil.

Orban je nedavno v pogovoru za časnik Welt am Sonntag tiste stranke znotraj EPP, ki so ga kritizirale, označil za "koristne idiote", ki da delajo v prid levici in liberalcem, spominja nemška tiskovna agencija dpa.

Madžarski premier je pismo z opravičilom poslal v času, ko so v EPP zaradi njegovih spornih izjav in medijske kampanje pred evropskimi volitvami v teku razprave o morebitni izključitvi Fidesza.

Skupščina EPP bo odločitev o tem sprejela prihodnjo sredo, 13 njenih članic je že uradno terjalo izključitev ali suspenz Fidesza. V SDS in SLS izključitvi nasprotujejo, NSi pa je za zamrznitev članstva.



Iz Orbanovega pisma predsednikom do njega kritičnih strank je sicer razvidno, da madžarski premier kljub opravičilu za žaljive besede ostaja pri svojem stališču. "Nobena skrivnost ni, da med Fideszom in EPP vladajo resne razlike na področju migracij, zaščite krščanske kulture in prihodnosti Evrope. Tudi nobena skrivnost ni, da na teh področjih ne želimo spremeniti svojih stališč," piše v pismu, kot ga objavlja avstrijska tiskovna agencija APA.

Orban v pismu nadaljuje, da se mu kljub temu ne zdi smiselno, da bi se tovrstna nesoglasja reševala z izključitvijo neke stranke iz politične družine. "Zato bi rad z vsem dolžnim spoštovanjem prosil, da se o predlogu za izključitev, če je le možno, vnovič razmisli," je zapisal.

Kot gre za opravičilo za samo besedno zvezo "koristni idioti", pa Orban v pismu pojasnjuje, da gre za citat sovjetskega revolucionarja Lenina."Z njim sem želel kritizirati določeno politiko, ne posamičnih politikov," je dodal.