Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Janša je Webra s helikopterjem vozil po Sloveniji, njegov prijatelj Orban pa Nemca noče več podpirati

Deli na:
Janša je Webra s helikopterjem vozil po Sloveniji, njegov prijatelj Orban pa Nemca noče več podpirati

Foto: Primož Lavre

Madžarski premier Viktor Orban je danes sporočil, da on sam in njegova stranka Fidesz odrekata podporo vodilnemu kandidatu Evropske ljudske stranke (EPP), Nemcu Mandredu Webru. "Smo v iskanju novega kandidata," je na današnji novinarski konferenci s podpredsednikom avstrijske vlade Heinz-Christianom Strachejem v Budimepešti sporočil Orban.

Razlog za Orbanovo odločitev je Webrova izjava, da ne želi postati predsednik Evropske komisije z glasovi podpore iz Madžarske.

"Če nekdo tako žali državo, premier te države ne more več podpirati njegove kandidature," je v odzivu na Webrove besede danes dejal madžarski premier, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.


Madžarski Fidesz je doslej podpiral kandidaturo Nemca Webra na prihajajočih Evropskih volitvah in to kljub temu, da se je Weber kot vodja politične skupine EPP v Evropskem parlamentu zavzel za uvedbo postopka po 7. členu pogodbe EU proti Madžarski in marca letos tudi podprl zamrznitev članstva Fidesza v EPP.

Orban se je danes tudi zavzel za večjo naklonjenost evropskih krščanskih demokratov in konservativcev do desnih strank. Kot primer je pri tem omenil avstrijsko vladajočo koalicijo med tamkajšnjo ljudsko stranko (ÖVP) in svobodnjaki (FPÖ).

"Kar deluje na Dunaju, lahko deluje tudi na Bruslju," je ob tem dejal madžarski premier.

Weber je bil sicer marca gost Orbanovega slovenskega prijatelja Janeza Janše, ko se je spitzenkandidat EPP udeležil kongresa SDS. Webra so kar s helikopterjem vozili po Sloveniji in v SDS so zagotavljali, da so na njegovi strani - kako se bo stranka odzvala zdaj, ko je vplivni Janšev zaveznik obrnil hrbet vodilnemu kandidatu EPP?