Revija Reporter
Svet

Trenutek odločitve: bo EPP nagnala Orbana in Fidesz?

STA

20. mar. 2019 5:56

Deli na:

Viktor Orban in Fidesz čakata na odločitev EPP.

Reuters

Najvplivnejša evropska politična družina, desnosredinska Evropska ljudska stranka (EPP) bo danes v Bruslju odločala o usodi svoje članice Fidesz, stranke madžarskega premierja Viktorja Orbana. Odprte naj bi bile vse možnosti, kot najverjetnejši pa se neuradno omenjata zamrznitev članstva ali da se Orban sam izključi iz EPP.

Orban, ki se bo po napovedih današnje politične skupščine EPP udeležil, že leta buri duhove s potezami, ki spodkopavajo evropske vrednote in pravila, vendar pa se je prvak stranke EPP Joseph Daul minuli november na kongresu v Helsinkih še zavzel za to, da "enfant terrible" ostane v družini, saj da je tako laže vplivati nanj.

Povod za poziv k izključitvi je bila protimigracijska kampanja, v kateri je Fidesz napadel tudi predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja, sicer vplivnega člana evropske konservativne družine, in ga prikazal kot podpornika nezakonitih migracij.

EPP šteje 80 strank iz 42 držav. Postopek za izključitev Fidesza ali vsaj zamrznitev njegovega članstva je sprožilo 13 strank iz desetih držav - Belgije, Nizozemske, Luksemburga, Finske, Švedske, Portugalske, Litve, Irske, Grčije in Norveške.

Neuradni viri pri EPP izpostavljajo, da je mogoče vse. A kot najverjetnejši možnosti se omenjata bodisi šestmesečna zamrznitev članstva z določenimi pogoji bodisi da se Orban sam izključi iz stranke pred glasovanjem, če bi kazalo na izključitev ali suspenz Fidesza.

V EPP so tri slovenske stranke - SDS s tremi poslanskimi sedeži ter NSi in SLS s po enim sedežem. SDS in SLS izključitvi Fidesz nasprotujeta, NSi pa se zavzema za suspenz. Vprašanje je, ali bi v primeru Orbanove izključitve iz EPP izstopili tudi SDS in SLS. Poslanec SDS Branko Grims je nedavno za Demokracijo ocenil, da v primeru izključitve Orbanove stranke SDS nima kaj iskati v EPP.