Revija Reporter
Svet

Orban o dosežkih Junckerja: Angleži odhajajo, migranti prihajajo

STA

6. apr. 2019 6:00

Deli na:

Če je treba, se Orban in Juncker pred kamerami kažeta kot prijatelja.

Reuters

Madžarski premier Viktor Orban je včeraj ob začetku kampanje svoje stranke Fidesz pred evropskimi volitvami znova napadel predstavnike Evropske ljudske stranke (EPP), med njimi predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja. EPP je marca zaradi napadov na Junckerja sicer zamrznila članstvo Fidesza.

Z besedami "Angleži odhajajo, migranti prihajajo" je Orban opisal dosežke Evropske komisije v Junckerjevem mandatu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Orban se je danes obregnil tudi ob vodilnega kandidata EPP, Nemca Manfreda Webra, češ da je "užalil Madžare". "Nič čudnega, da vse več ljudi pravi proč z njim," je dejal Orban.

Weber je pred kratkim za nemško televizijo dejal, da ne bi sprejel mesta predsednika Evropske komisije, če bi bila njegova podpora odvisna od glasov Fidesza.

Madžarski premier je tudi namignil, da se bo njegova stranka po majskih evropskih volitvah odločila, ali želi ostati v EPP. "Po volitvah bomo videli, kam bo šla EPP. Če bo šla v levo in liberalno smer, ji ne bomo sledili," je dejal.

Orban je še dejal, da bruseljski birokrati živijo v svojem svetu ter da jim je treba odvzeti ukrepanje v zvezi z migranti in ga vrniti v roke nacionalnih vlad. Dejal je, da politika komisarja za migracije Dimitisa Avramopulosa, ki tudi prihaja iz EPP, pomeni "program popolne zamenjave prebivalstva". Na evropskih volitvah je zato v igri obstoj krščanske civilizacije, je dejal Orban.

EPP je 20. marca ob strinjanju Fidesza zamrznila njegovo članstvo za nedoločen čas, in sicer do priprave poročila posebnega odbora, ki bo ocenil ravnanje stranke.

Orban je pred tem že leta buril duhove s potezami, ki spodkopavajo evropske vrednote in pravila, povod za poziv k izključitvi pa je bila protimigracijska kampanja, v kateri je Fidesz napadel tudi predsednika Evropske komisije Junckerja, sicer vplivnega člana evropske konservativne družine, in ga prikazal kot podpornika nezakonitih migracij.