nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Madžari bodo imeli referendum o begunskih kvotah EU

Deli na:
Madžari bodo imeli referendum o begunskih kvotah EU

Foto: Getty Images

Madžarski predsednik Janos Ader je danes z odlokom za 2. oktober razpisal referendum o shemi Evropske unije za premestitev beguncev med članicami unije, ki ji ostro nasprotuje madžarski premier Viktor Orban.

Orbanova vlada je glasovala proti shemi EU o premestitvi 160.000 beguncev iz najbolj obremenjenih članic Italije in Grčije v ostale države članice, ki jo je večina članic potrdila septembra lani spričo begunske krize, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vlada v Budimpešti je decembra lani na Sodišče EU tako kot Slovaška vložila tožbo zaradi sheme, po katerem bi Madžarska sprejela okoli 2300 prosilcev za azil.

Orban je nato v začetku letošnjega leta napovedal, da bodo o omenjeni shemi, ki članicam EU določa obvezne kvote za sprejem beguncev, pripravili referendum. Utemeljil ga je s tem, da je odreditev takšnih kvot, ne da bi se o tem vprašalo državljane, enaka zlorabi oblasti. Ocenjuje, da bodo kvote spremenile kulturno in versko identiteto Evrope.

Vprašanje na referendumu se bo glasilo: Ali želite dovoliti Evropski uniji, da brez odobritve parlamenta predpiše obvezno preselitev Nemadžarov na Madžarsko?

V Bruslju so že ob potrditvi odločitve o razpisu referenduma maja letos v madžarskem parlamentu poudarili, da gre za zavezujočo odločitev v skladu z zakonodajo EU. Evropska komisija je pri tem ponovila, da dogovorjeni sistem porazdelitve ostaja v veljavi in da ga morajo države članice spoštovati.

Madžarska je bila lani nekaj časa ena glavnih tranzitnih držav za begunce, ki so po balkanski poti hoteli priti v Zahodno in Severno Evropo, dokler ni septembra z ograjo zaprla najprej meje s Srbijo, oktobra pa še s Hrvaško. Uvedla je tudi strogo zakonodajo.