Revija Reporter
Svet

Orban: Migracijska politika EU je "spektakularno propadla"

STA

4. jan. 2018 6:00

Deli na:

Madžarska in Poljska želita, da se njun glas močneje sliši, ko gre za prihodnost Evrope, ter še naprej odločno zavračata obvezne kvote za preselitev beguncev med države članice EU, je včeraj po srečanju s poljskim kolegom Mateuszom Morawieckijem poudaril madžarski premier Viktor Orban.

Orban je po poročanju agencije Reuters ponovil stališče, da je migracijska politika EU "spektakularno propadla". Meje morajo biti zaščitene in priseljevanje ustavljeno, pomoč pa je treba usmeriti tja, kjer je "izvor problema", je vztrajal.

Poudaril je tudi, da je Srednja Evropa, katere ključen del so države Višegrajske skupine, stabilizacijska sila v EU. Gospodarsko ji gre dobro in predstavlja motor rasti za EU ter ima vizijo za prihodnost Evrope, ki mora biti slišana, je dejal.

Tudi poljski premier je po poročanju poljske tiskovne agencije PAP izpostavil, da je Višegrajska skupina "ključen del Srednje Evrope in Evropske unije", saj "daje uniji močno gospodarsko rast, varnost, politično stabilnost in proevropski odnos". Tudi on je ponovil nasprotovanje begunskim kvotam in vztrajal, da morajo imeti države članice pravico, da same odločijo, koga bodo sprejele.

Kot je dejal, so nedavne volitve v Evropi pokazale, da migracije postajajo še bolj vroča tema. Volitve v Avstriji, ki so na oblast pripeljale desno vlado pod vodstvom Sebastiana Kurza, so pokazale, da je Evropa še demokratična celina, je pristavil Orban. "Ljudje, ki ne želijo priseljevanja, so izvolili vlado, ki prav tako noče priseljevanja," je dodal.

"To se bo zgodilo v Evropi, to je le še vprašanje časa. Temu lahko rečete populizem, toda kar želijo ljudje, se mora zgoditi," je dejal madžarski premier.

Nekatere zahodnoevropske države vstopajo v "postkrščansko, postnacionalno" dobo, vendar pa je po njegovih besedah nemogoče, da bi v to smer kdorkoli prisili Madžarsko.

Morawiecki je še zatrdil, da ne postavljajo pod vprašaj evropske kohezije, saj verjamejo v Evropo in njene vrednote ter želijo skupaj z drugimi pripomoči k njenemu razvoju.

Morawiecki je za prvi uradni obisk, potem ko je nedavno od strankarske kolegice Beate Szydlo prevzel vodenje vlade v Varšavi, izbral Madžarsko. Državi sta poleg Češke in Slovaške članici Višegrajske skupine, obenem pa ju družijo zelo podobna stališča njunih trenutnih desno usmerjenih vlad, med drugim glede priseljencev.

Orban je poleg tega kritiziral nedavno odločitev Evropske komisije, da proti Poljski zaradi sporne reforme pravosodja predlaga sprožitev sedmega člena pogodbe EU. Dejanje Bruslja je označil za "napad na vso Srednjo Evropo" in zatrdil, da bo Madžarska vložila veto na vsakršen odvzem glasovalnih pravic Poljski.