pri belokranjcu Svet24.si

Podnevi jih ne vidijo, ponoči pa se vsi ...

los Svet24.si

70-letnik se je plazil po grmovju, a ni preživel ...

1689072487-dasgeghwff-24-1689072293032 Necenzurirano

Kaj bivši prvi mož Darsa pravi o sodelovanju z ...

kaloh irgl logar Jure Klobcar Reporter.si

Nižje plače za Logarja in upornike iz SDS: ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Pik je nekoliko bolj boleč od domačega sršena .. Odkrito.si

Invazija azijskih sršenov v Evropi

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Orban je sprejel 300 beguncev iz Venezuele

Deli na:
Orban je sprejel 300 beguncev iz Venezuele

Foto: Reuters

Madžarska konservativna vlada premierja Viktorja Orbana je sprejela 300 beguncev iz Venezuele, je včeraj poročal portal Index.hu. Opozicija je že kritizirala to dejanje vlade, ki je bilo izvedeno v tajnosti in očitno že lani in očitno tudi ni bila organizirana iz Bruslja, kot je to trdil Orban, ampak iz Budimpešte.

Begunce so na državne stroške prepeljali v državo, kjer bodo najmanj eno leto brezplačno bivali in se udeleževali programov za integracijo, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Opozicija je od vlade že zahtevala pojasnilo te akcije, ki so jo financirali z davkoplačevalskim denarjem.

Vodja kabineta predsednika vlade Gergely Gulyas je vse očitke zavrnil. Pri osebah iz Venezuele namreč ne gre za migrante, ker da imajo vsi madžarske prednike. Vlada pa javnosti ni obvestila o akciji, ker si želijo iz Venezuele na Madžarsko prepeljati še več družin. Tako naj bi v Venezueli na "vrnitev v domovino" čakalo še 30 družin, je pojasnil Gulyas.

Evropski poslanec iz vrst madžarske opozicijske Demokratske koalicije Csaba Molnar je Gulyasove izjave označil za laži. Sprejeti Venezuelci namreč niso bili nikoli na Madžarskem, ne govorijo madžarsko in ne poznajo madžarske kulture, je poudaril in zahteval, naj se vladna stranka Fidesz v skladu z novo madžarsko zakonodajo registrira kot organizacija, ki podpira priseljevanje. Tovrstne organizacije morajo namreč na Madžarskem plačevati dodatne davke, ki jih je uvedla prav Orbanova vlada.