Revija Reporter
Svet

Orban je Junckerju izstavil račun za 400 milijonov za ograjo na meji

STA

1. sep. 2017 6:00 Osveženo: 6:39 / 01. 9. 2017

Deli na:

Madžarski premier Viktor Orban je včeraj predsedniku Evropske komisije Jean-Claudu Junckerju poslal "račun" za ograjo na južni meji Madžarske.

Ograjo je dal Orban postaviti za zaustavitev migrantskega toka poleti leta 2015. Orban od Evropske komisije zahteva 400 milijonov evrov, kar naj bi bila polovica stroškov postavitve ograje.

To je včeraj v Budimpešti sporočil Orbanov vodja kabineta Janos Lazar, poroča nemška tiskovna agencija dpa. "Če že govorimo o evropski solidarnosti, potem moramo govoriti tudi o varovanju meja in torej mora solidarnost zaživeti tudi v praksi," je Orbanovo potezo utemeljil Lazar. "Posledično mora torej tudi unija sodelovati pri plačilu stroškov," je dodal.

Madžarska je ograjo na meji s Srbijo in Hrvaško postavila konec poletja oz. v začetku jeseni leta 2015. To je zaustavilo migrantski tok prek Madžarske proti Avstriji in Nemčiji, a ga je v bistvu le preusmerilo prek Hrvaške in Slovenije. Potem pa se je spomladi 2016 pot preko Zahodnega Balkana ustavila s sporazumom med EU in Turčijo. Zdaj je bolj aktualna migracijska pot prek Sredozemskega morja iz Severne Afrike proti Italiji.