sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

kidd doncic 23 pm Ekipa24.si

Hahaha!!! Po spotakljivih vzdihih Luka Dončić ...

marko-milosavljević Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marko le odigral ...

matej mohoric 24 mm Ekipa24.si

Matej Mohorič o nedolžni ureznini, ki mu je niso...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Madžarska opolnoči zapira zeleno mejo s Hrvaško

Deli na:
Madžarska opolnoči zapira zeleno mejo s Hrvaško

Foto: Reuters

Madžarska bo opolnoči zaprla zeleno mejo s Hrvaško, je po današnji seji madžarskega sveta za nacionalno varnost novinarjem povedal madžarski zunanji minister Peter Szijjarto, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Kot je pojasnil minister, bodo mejni prehodi delovali še naprej, na njih pa bodo izvajali strožji nadzor. Vzpostavili bodo tudi dve tranzitni območji, kjer bo moč zaprositi za azil. Po njegovih besedah v Budimpešti pričakujejo, da bodo zadeve potekale podobno kot po zaprtju madžarsko-srbske meje pred mesecem dni.

O odločitvi je Budimpešta po pisanju madžarskega spletnega portala index.hu že obvestila hrvaškega veleposlanika na Madžarskem, pa tudi zunanje ministre Slovenije, Slovaške, Češke, Poljske, Slovaške in Nemčije.

Sejo sveta za nacionalno varnost je sklical madžarski premier Viktor Orban. Ta je danes po vrhu EU v Bruslju poudaril, da so vsi pogoji za zaprtje meje s Hrvaško izpolnjeni in da lahko na tej meji zagotovijo enako stopnjo zaščite kot na meji s Srbijo. Ponovil je tudi, da so države Višegrajske skupine Madžarski zagotovile, da ji bodo pomagale pri zaščiti meje.

Od 15. septembra, ko je Madžarska zaprla mejo s Srbijo, je v državo iz Hrvaške vstopilo lakih 170.000 beguncev.

Na Madžarsko je sicer v četrtek prispelo 4808 beguncev, velika večina iz Hrvaške. Po navedbah madžarske policije je čez hrvaško mejo v državo vstopilo 4798 beguncev, osem pa čez mejo s Srbijo. Od začetka leta do četrtka zvečer so na Madžarskem registrirali 383.453 beguncev.