državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Orban: Ameriško poročilo o korupciji madžarskih uradnikov je "skrpucalo brez vrednosti"

Deli na:
Orban: Ameriško poročilo o korupciji madžarskih uradnikov je "skrpucalo brez vrednosti"

Foto: Reuters

Madžarski premier Viktor Organ je danes zavrnil ameriške očitke o korupciji madžarskih uradnikov. Pisno poročilo, ki ga je ameriško veleposlaništvo v Budimpešti predložilo madžarski vladi, je "skrpucalo brez vrednosti", je za madžarski radio dejal Orban, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Ni nobenega podpisa, nobene pisemske glave, nobenega žiga - to je skrpucalo," je glede dokumenta ameriškega veleposlaništva dejal Orban. Dodal je, da so na njem samo našteti očitki, "ki jih že več let poslušamo od opozicijskih strank".

ZDA so oktobra zaradi suma korupcije razglasile prepoved vstopa v ZDA za šest oseb z Madžarske, ki naj bi bile blizu Orbanovi vladi, pri tem pa niso navedle imen šesterice. ZDA so sicer sporočile, da je njihova identiteta znana madžarskim organom.

Kasneje je vodja madžarskega finančnega in carinskega urada Ildika Vida potrdila, da je na omenjenem seznamu, skupaj z njo pa tudi še nekateri vodilni predstavniki omenjenega urada, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Orban je odločno zavrnil, da bi zahteval odstop Vide.

Tudi če bi Vida ponudila odstop, ga ne bi sprejel, je še dejal Orban. Dodal je, da ne bo naredil presedana in dopustil, da bi tuja država na Madžarskem dosegla odstop kakega uradnika, ne da bi predložila dokaze o očitkih.

Minulo nedeljo je več tisoč protestnikov na Madžarskem zahtevalo odstop Vide.



Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, so ZDA v dokumentu med drugim izrazile zaskrbljenost zaradi davčnih goljufij, korupcije in nacionalizacije prodaje tobaka.

Ameriški očitki so dodatno zaostrili odnose med Washingtonom in Budimpešto, ki so se poslabšali, odkar je Orban leta 2010 prevzel oblast.

Ameriški predsednik Barack Obama je septembra kritiziral Madžarsko zaradi zatiranja nevladnih organizacij, ameriški veleposlanik na Madžarskem Andre Goodfriend pa je minuli mesec dejal, da so "negativni trendi v vzponu".

Orban je minuli teden izjavil, da je Madžarska pod "velikim pritiskom" Washingtona zaradi ukrajinske krize in stikov z Rusijo.

Ameriško veleposlaništvo doslej dokumenta ni komentiralo.