zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Orban odgovarja McCainu: Provokacija in napad na neodvisnost Madžarske

Deli na:
Orban odgovarja McCainu: Provokacija in napad na neodvisnost Madžarske

Foto: Reuters

Madžarski premier Viktor Orban se je včeraj ostro odzval na besede, ki mu jih je torek namenil ameriški republikanski senator John McCain. Ta je dejal, da je Orban neofašistični diktator. Kot meni madžarski premier, je to "izjemna provokacija in napad na neodvisnost Madžarske".

V pogovoru za državni radio Kossuth je Orban menil, da gre energija, finančna in trgovinska neodvisnost Madžarske v nos marsikomu, ki so kovali dobičke, preden je prišel on na oblast. Toda njegova najpomembnejša dolžnost je prav braniti "nacionalno neodvisnost", je poudaril, kot poročajo tuje tiskovne agencije.

Branil je tudi vodjo davčne uprave Ildiko Vida, ki ji je Washington prepovedal vstop v ZDA zaradi suma korupcije. Kot je dejal, gre za nenavadno obrekovanje, saj da Vidovi korupcijo očitajo povsem brez dokazov.

ZDA so sicer oktobra zaradi sumov korupcije prepovedale vstop šestim visokim predstavnikom madžarskih oblasti. Imen niso objavili, prav tako niso navedli konkretnih obtožb. Je pa nato Vida sama objavila, da ta prepoved velja tudi zanjo.

Mesec dni pred tem je ameriški predsednik Barack Obama kritiziral Budimpešto zaradi pritiskov na civilno družbo, minuli torek pa se je oglasil še McCain, ki je Orbana označil za neofašističnega diktatorja, ki želi v posteljo z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Madžarska je nato na zagovor poklicala vršilca dolžnosti veleposlanika ZDA v Budimpešti.