vaga Dobra karma

Kronična potreba rojenih v znaku Tehtnice: da bi ...

damjan-murko, tiar, maja-murko Svet24.si

FOTO: Murku je pomembno, da živi normalno ...

IMG_1361 Reporter.si

Kdo komu daje inštrukcije? Miro Petek in Bojan ...

dež, naliv, padavine, veter, neurje, sneg Svet24.si

Turbolenten vikend: za uvod nalivi in močan ...

andrej-vizjak Necenzurirano

Vizjak in Južna prijatelja tudi v denarju ...

presaditev organov Odkrito.si

Darovanje organov je "dejanje srca"

MasterChef Njena.si

Žan in Žiga ženskam pokazala, kako se speče ...

Svet

Barroso Madžarski zaradi sprememb ustave grozi s postopkom

Deli na:
Barroso Madžarski zaradi sprememb ustave grozi s postopkom

Foto: Reuters

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je Madžarski v zvezi z marca sprejetimi ustavnimi spremembami oziroma t. i. četrtim amandmajem zagrozil s postopkom, ki doleti kršiteljice evropske zakonodaje. V pismu madžarskemu premieru Viktorju Orbanu je Barroso poudaril, da je komisija zaradi sprememb "resno zaskrbljena".

Glede na predhodno pravno analizo ima komisija, kot navaja sporočilo za javnost, resne pomisleke glede kompatibilnosti četrtega amandmaja k madžarski ustavi z evropsko zakonodajo in z načelom vladavine prava. Komisija bo, ko bo zaključila še drugo analizo, proti Madžarski po potrebi sprožila postopke zaradi kršitev evropske zakonodaje.

"Resno pozivam vas in vašo vlado, da naslovite te pomisleke in se z njimi odločno in nedvoumno spopadete," je v pismu Orbanu zapisal Barroso. "To je zagotovo v interesu Madžarske in tudi celotne EU," je menil.

Barroso je opozoril tudi na delo Beneške komisije, ki bo svoje mnenje o spremembah madžarske ustave predstavila 15. oz. 16. junija. Poudaril je, da Bruselj pri tej zadevi tesno sodeluje tako z Beneško komisijo kot tudi s Svetom Evrope, in izrazil pričakovanje, da bo Budimpešta opozorila upoštevala.Madžarske oblasti je predsednik Evropske komisije še pozval k političnemu dialogu z Evropskim parlamentom, ki bo junija sprejel politično resolucijo o stanju temeljnih pravic na Madžarskem.

Sporne spremembe madžarske ustave, ki jih je parlament potrdil 11. marca, madžarski predsednik pa podpisal 26. marca, med drugim omejujejo pristojnosti ustavnega sodišča in ponovno uvajajo ukrepe, ki jih je sodišče v zadnjih mesecih razveljavilo.

Ustavno sodišče v skladu s temi spremembami ne bo več moglo razveljaviti zakona, ki je bil v parlamentu sprejet z dvotretjinsko večino. Poleg tega ustavno sodišče odslej ne bo več moglo presojati o vsebini prihodnjih zakonskih sprememb ter se sklicevati na svojo sodno prakso izpred uveljavitve nove madžarske ustave 1. januarja 2012.

Loading...