stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Orban: V naravi Madžarov je, da se prepirajo

Deli na:
Orban: V naravi Madžarov je, da se prepirajo

Foto: Reuters

Stališče Madžarske glede vstopa v območje evra je "počakajmo in bomo videli", ali bo to "ustrezna izbira", je v pogovoru za STA dejal madžarski premier Viktor Orban. Ukrepi njegove vlade so "domača naloga", ki bi jo morali narediti vsi, pravi. Verjame, da so Madžari v osnovi enotni, a je pač v njihovi naravi, da se prepirajo.

Kot je poudaril, oznaka trenutnih razmer kot svetovne gospodarske krize ni točna, saj gre za krizo evropskega gospodarstva, kar pa skušajo politiki zamegliti in tako zmanjšati breme odgovornosti.

Poleg tega nismo soočeni s krizo EU kot celote, ampak s krizo nekaterih evropskih držav, je opozoril Orban. Zato "mora vsaka država narediti domačo nalogo, nihče drug je ne bo zanjo". "In to, kar smo skušali Madžari storiti v teh dveh letih, je opraviti našo domačo nalogo in spraviti državo iz krize."

Globalno gospodarstvo se je po mnenju Orbana radikalno spremenilo in Evropejci enostavno ne morejo še naprej živeti tako, kot so doslej. "Ne moremo živeti preko svojih meja. Če nismo sposobni financirati svojega življenja, ga ne bo nihče drug."

Pred evropskimi državami so tri naloge, pravi. Najprej morajo izboljšati konkurenčnost - ne le znotraj Evrope, ampak globalno, kar pomeni cenejšo in fleksibilnejšo produkcijo. Obenem morajo omejiti zadolženost in ohraniti socialno stabilnost družbe.

"Zelo težko je narediti vse tri naloge istočasno. Madžari smo menili, da moramo, da bi nam to uspelo, ne le reformirati ali strukturno reorganizirati državo, ampak jo prenoviti in povsem na novo organizirati."

Kot je spomnil, je bila Madžarska leta 2010, ko je prevzel vodenje vlade, celo v slabšem položaju kot Grčija. Proračunski deficit je junija 2010 presegal sedem odstotkov BDP, javni dolg je dosegal 85 odstotkov BDP. Prva naloga njegove vlade je zato bila konsolidacija javnih financ.

Najprej so uvedli "novo delitev bremen krize" in vanjo v veliko večji meri vključili sektorje, kot je bančni, ter velika podjetja, kot so komunalna podjetja in tista, ki imajo monopole. Obenem so spremenili sistem obdavčitve ter težišče prenesli z davkov na dohodke na davke na potrošnjo. Kot tretje so reorganizirali vse sektorje, ki prispevajo k zadolženosti, kot so pokojninski, zdravstveni in izobraževalni sistem, in racionalizirali delo države.

"Ti pristopi so v mnogočem drugačni od pristopov v drugih državah. Sprejeli smo ukrepe, ki so predmet številnih razprav, a mislim, da imamo dobre argumente zanje in sedaj že tudi rezultate. Smo precej optimistični."

Kot se je pohvalil, "je proračunski deficit Madžarske že tri leta pod tremi odstotki BDP, zadolženost države je padla s 85 na 77 odstotkov BDP, zunanja trgovina cveti in plačilna bilanca s tujino je zelo pozitivna". Problem ostaja predvsem gospodarska rast, saj je Madžarska v recesiji, je priznal.

Odločitev glede vstopa Madžarske v območje z evrom Orban pušča odprto. Kot je dejal, je glede na dolžniško krizo v območju z evrom trenutno zelo malo argumentov v prid temu, da bi se mu pridružila katerakoli država.

"Najprej bi morali dobiti dokaze, da je območje evra sposobno urediti lastno krizo. In videti moramo, kakšne ukrepe bo območje uporabilo, da se reši iz krize. Nato bomo lahko presodili, če so nam ukrepi všeč ali ne. Zato je trenutno stališče na Madžarskem glede vstopa v evro 'počakajmo in bomo videli'."


"Seveda se ne bi radi odrekli naši nacionalni suverenosti, saj ne vidimo nobenih dokazov, da bi bile lahko države, ki so prenesle večji delež suverenosti na Bruselj, uspešnejše od tistih, ki tega niso storile," je še dejal.

Sicer Orban Madžarsko še naprej vidi v uniji. Kot je zatrdil, bo "ostala del EU kot močna srednjeevropska država". Na Madžarskem si tudi želijo uspeha držav z evrom, saj bi ta dvignil tudi njihovo gospodarstvo in mu pomagal iz krize. 75 odstotkov madžarskega izvoza gre namreč v območje z evrom in čeprav ga skušajo diverzificirati, to zahteva svoj čas.

Potem ko je nedavno ocenil, da je socialne države konec, je Orban za STA zatrdil, da tega Madžarom ni težko slišati, saj socialne države nikoli niso imeli. "Imeli smo socializem in nato upor. Socialna država v slogu Nemčije je bila vedno ideološko vprašanje in cilj, a je nikoli nismo uspeli zgraditi."

"Poleg tega je v jedru madžarskega narodnega značaja delo. Vedno smo bili k delu usmerjena družba. Tako je bilo pred in tudi med komunističnim režimom. Delo in na delu utemeljeno plačilo. To je za Madžare tema številka ena," je zatrdil in menil, da bo na tem konceptu temeljilo tudi novo poglavje svetovnega gospodarstva.

"Na Madžarskem ne obstaja ideja, da bi morala država nuditi solidarnost, blaginjo, socialo, ampak je naloga države, da ustvarja možnosti za ljudi, da mobilizirajo lastne energije, dobijo službe in gradijo lastno življenje. To je madžarski značaj," je še pojasnil.

Na ponedeljkovi novinarski konferenci po srečanju s premierom Janezom Janšo je Orban izjavil, da se vsi na Madžarskem zavedajo potrebe po reformah in zmanjševanju javnega dolga, zato ostajajo enotni in ne prihaja do večjih protivladnih akcij. A po drugi strani mnogi na Madžarskem in tudi v tujini kritizirajo ukrepe, ki jih, odkar je z dvotretjinsko večino v parlamentu prevzela vodenje države, uvaja Orbanova stranka Fidesz.

O tem je Orban za STA dejal, da "se prepirati in biti enoten na Madžarskem ne izključuje nujno". "Prepiramo se o vsem - o nogometu, premieru, vladi, ženskah, zadnjih novicah, vsem. To je normalen način življenja za Madžare, vedno glasno in s prepiri, vedno z boljšimi idejami, to je značaj borcev za svobodo."

Prepričan je, da "je narod pri vseh bistvenih vprašanjih enoten" in da so bile vse poglavitne odločitve vlade sprejete med ljudmi. "Zato smo tudi dobili dvotretjinsko večino, to ni bil slučaj."

Glede podatka, da Fidesz po sedanjih anketah trenutno uživa le še okoli 20-odstotno podporo, je odvrnil: "Za zdaj še imamo dvotretjinsko večino, zmagujemo tudi na vseh pomembnejših nadomestnih volitvah. Zato ne mislim, da enotnosti, kot smo jo imeli, nimamo več. Bomo videli na naslednjih volitvah."

S podobnim argumentom je Orban tudi branil novo volilno zakonodajo, ki med drugim predvideva obvezno registracijo volivcev, mnogi pa ji očitajo, da pomeni konec svobodnih volitev na Madžarskem. "Vsi na Madžarskem vedo, da je to nujno potrebno. Tudi opozicija, ki jo kritizira. To, kar delajo, je predstava."

Kot je pojasnil, v državi nimajo natančnih podatkih o volivcih, ki živijo v tujini, in tudi ne centralnih baz podatkov, na osnovi katerih bi lahko pripravili poštene volitve. Zato je edini način, da to storijo, z obvezno registracijo. "To vedo vsi, celo socialisti."

Kot je zaključil, "je pomembno, da glede Madžarov razumete, da imamo čustveno motivirana stališča, a istočasno se vsi zavedamo realnosti. Kar je treba narediti, je pač treba narediti."