Legenda pravi, da naj bi kača Evi najprej ponudila šop banan Odkrito.si

Hrana, ki obljublja vroč seks

nudizem Svet24.si

Katarina in Dušan v hrvaškem kampu, kjer gostje ...

barve Petisvet.si

Barvna energijska podpora od 20. do 26. julija

Modroobročkasta hobotnica Svet24.si

VIDEO: Turista nevede rokovala s smrtonosnim ...

8da716277e_62209401 Svet24.si

Žalostna Rasema znova v šov po ljubezen

natalija kolšek Njena.si

Ta lepotec je sin Natalije Kolšek!

alfi nipic1 Njena.si

Vidno shujšani Alfi Nipič

Svet

Od Elizabetinem diamantnem jubileju padajo rekordi

Deli na:

Britanska kraljica Elizabeta II. je nedeljo veličastno in s svetovnim rekordom obeležila 60. obletnico dne, ko je prevzela britansko krono. Po Temzi se je namreč spustilo tisoč različnih plovil, ki jih je ob obrežju reke pozdravilo okoli milijon ljudi. Dosežek so že potrdili v Guinnessovi knjigi rekordov, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ko je ob 17. uri mimo znamenitega londonskega mostu Tower Bridge zaplulo 419 plovil, je bil rekord že zdavnaj presežen. Pred tem so se lahko z rekordnim dosežkom plovil, ki so sodelovala v paradi, aprila 2011 pohvalili v severnonemškem mestu Bremerhaven, kjer je v paradi sodelovalo 327 plovil, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Sicer pa se Elizabeta II., kot kažejo podatki Guinnessove knjige rekordov, lahko pohvali še z enim rekordom. Pri 86. letih je namreč najstarejša britanska kraljica. Po številu let, ki jih je preživela na prestolu, pa je pred njo le še kraljica Viktorija, ki je vladala 63 let.


Prav v teh dneh v Londonu poteka vrhunec uradnih praznovanj ob 60. obletnici vladanja Elizabete II. To obdobje pa je zaznamovalo še nekaj zanimivih dosežkov. Elizabeta II. in njen soprog, princ Philip, bosta 20. novembra praznovala 65. obletnico poroke.

Monarhinja je v času vladanja 129-krat pozirala za svoje portrete in bila na 261 uradnih obiskih v 116 državah. Poleg tega se je doslej zamenjalo 12 britanskih premierov, od Winstona Churchilla do Davida Camerona, zanimiv pa je tudi podatek, da kraljica v povprečju na leto na raznih banketih, kosilih, večerjah, sprejemih in vrtnih zabavah v Buckinghamski palači gosti okoli 50.000 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V šestih desetletjih njenega vladanja je Vatikan dobil šest papežev, dva med njimi - leta 1982 Janeza Pavla II. in leta 2010 Benedikta XVI. - pa je med obiskom na Otoku sprejela tudi Elizabeta II., razkrivajo zanimivosti z uradne spletne strani britanske monarhije.

Loading...