madelaine petsch Odkrito.si

Madelaine Petsch: Mučili so jo napadi panike

horoskop_zodiak_znaki Svet24.si

Horoskop za nedeljo, 25. avgusta

vesolje Svet24.si

Tedenski horoskop: poleg utečenih smeri tudi ...

poplave, vuzenica Svet24.si

FOTO in VIDEO: Sobotna neurja: zalite hiše, toča...

archie Svet24.si

Princ William vrača udarec bratu Harryu

filip-pesek_pl Njena.si

Sin Rosvite Pesek je zaročen

gasper kramar Njena.si

Izgubil 95 kilogramov in osvojil nov cilj!

Svet

Britanski premier ukazal preiskavo zlorab v domu za mladostnike

Deli na:
Britanski premier ukazal preiskavo zlorab v domu za mladostnike

Foto: Reuters

Britanski premier David Cameron je včeraj ukazal nujno preiskavo zlorab v domu za mladostnike na severu Walesa pred nekaj desetletji, v katere naj bi bil po poročanju britanske mreže BBC vpleten tudi neimenovani visoki britanski politik, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot poroča BBC, naj bi pri zlorabah otrok v domovih za mladostnike med letoma 1979 in 1990 sodeloval tudi neimenovani visoki predstavnik konservativcev. Preiskavo o teh zlorabah so uvedli že leta 2000.

"Zlorabe otrok so ostuden zločin, ti očitki pa so grozljivi in ne smejo obviseti v zraku. Zato danes ukrepam," je med obiskom v Abu Dabiju dejal sedanji vodja konservativcev Cameron.

Dodal je, da bo novo preiskavo vodil neodvisni strokovnjak, ki naj bi ugotovil ali je bila prva preiskava iz leta 2000 izvedena pravilno. O izsledkih nove preiskave bo strokovnjak poročal vladi.

Britanski premier je tudi organiziral srečanje žrtve pedofilskega škandala Stevea Meshama, ki je o tem spregovoril za BBC, in Davidom Jonesom, ki je v britanski vladi pristojen za Wales. Mesham je za oddajo Newsnight povedal, da ga je politik konec 70. let prejšnjega stoletja zlorabil več kot desetkrat.Tudi druga žrtev, ki pa pred kamero ni želela nastopiti, trdi, da jo je prav tako zlorabil omenjeni politik. Kot je omenila žrtev, jo je politik peljal v svojem avtomobilu, kjer je imel spolne odnose z njo.

Po drugi strani je neimenovani politik za časnik The Daily Telegraph dejal, da so ti očitki "popolnoma neresnični" ter zagrozil s tožbo, če bi v zgodbi o spolnih zlorabah otrok omenili njegovo ime.

BBC se je sicer v zadnjem času sam znašel v hudi krizi zaradi obtožb o spolnih zlorabah zdaj že pokojnega televizijskega voditelja Jimmyja Savila. Po navedbah policije se je doslej javilo že okoli 200 ljudi, ki so bili žrtve njegovega spolnega nadlegovanja. Savile je bil znan po tem, da je zbral velike vsote denarja v dobrodelne namene, a pri tem naj bi zlorabil številna mladoletna dekleta. Žrtve BBC obtožujejo, da je zlorabe prikrival.

Policija je v zvezi z očitki na račun Savila doslej aretirala in po plačilu varščine izpustila komika Freddieja Starra in rockerja Garyja Glitterja.

Loading...