Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Obupani kripto milijonar: v smeti je vrgel kar za 300 milijonov dolarjev bitcoinov!

Deli na:
Obupani kripto milijonar: v smeti je vrgel kar za 300 milijonov dolarjev bitcoinov!

Foto: Arhiv Svet24

Britansko mesto Newport bi lahko bilo bogatejše za 50 milijonov funtov, če bi nekemu moškemu dovolilo prebrskati smetišče. James Howells je namreč pred leti zavrgel računalniški trdi disk, na katerem je imel 7500 bitcoinov. Sedaj želi premoženje nazaj, a mu oblasti ne dovolijo iskati.

Howells je imel kriptovaluto bitcoin shranjeno na trdem disku, ki se mu je valjal v službenem predalu, potem ko ga je polil s pijačo. Ob čiščenju pisarne leta 2013 ga je zavrgel, pri tem pa ni pomislil, da ima na njem še 7500 bitcoinov, ki jih je kupil štiri leta pred tem. Takrat je bil bitcoin vreden le nekaj dolarjev.

Se je pa na ta trdi disk Britanec spomnil kasneje, in sicer že leta 2017, ko je vrednost bitcoina prvič presegla 20.000 dolarjev (14.660 funtov). Letos je bitcoin porasel že čez 40.000 dolarjev (29.300 funtov), pri čemer je bil trdi disk vreden 300 milijonov dolarjev (220 milijonov funtov).


Howells zato želi preiskati smetišče v upanju, da bo izgubljeni kripto zaklad našel. A mu nasprotuje mestni svet Newporta, ki poudarja, da je kakršno koli izkopavanje na smetišču prepovedano z zakonodajo. Obenem bi lahko stroški kopanja po smetišču in hranjenja ter obdelave odpadkov dosegli milijone funtov, pri čemer ni nikakršnega zagotovila, da bi disk dejansko našli ali da bi še deloval.

Že v kripto mrzlici leta 2017 je skušal Howells mestne svetnike prepričati z nagrado; takrat je bila vrednost izgubljenega premoženja vredna okoli 125 milijonov funtov (141 milijonov dolarjev), če bi ga našel, pa bi mestu odstopil 10 odstotkov teh sredstev. Sedaj je pripravljen ponuditi še več, in sicer 25 odstotkov v smeteh zakopanega zaklada.

Howells sicer verjame, da iskanje ne bi bilo tako zahtevno, kot si bi lahko kdo mislil. Ker natančno ve, kdaj je disk odvrgel, bi ekipa strokovnjakov po njegovem lahko hitro zožila območje iskanja.