Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ministrica, ki je prva na Janševem seznamu za odstrel, in drugi ministri, ki bi lahko leteli

Deli na:
Ministrica, ki je prva na Janševem seznamu za odstrel, in drugi ministri, ki bi lahko leteli

Prva seja vlade Janeza Janše - Foto: Vlada RS

Če bi se premier Janez Janša lotil širše rekonstrukcije vlade, ni znano, kateri ministri bi se morali posloviti in kdo naj bi jih sploh zamenjal. Sploh če gre za koalicijske partnerice.

Denimo v SMC je Janša najbolj nezadovoljen s pravosodno ministrico Lilijano Kozlovič, ki ji je po pisanju Dnevnika nazadnje očital, da ne blokira postopkov imenovanja njega motečih tožilcev. Motila naj bi ga celo predlagana kandidata za evropska delegirana tožilca. Kozlovičevo naj bi v bran vzel predsednik stranke Počivalšek, ki naj bi zahteval, da ne bo političnega vmešavanja v tožilce.

Kozlovičeva je sicer že novembra opozorila, da ne pozna razlogov, zakaj vlada še ni odločila o petih predlogih za imenovanje državnih tožilcev, čeprav je ministrstvo že večkrat prosilo, naj se imenovanje uvrsti v odločanje na sejo. Zanimivo pripombo o delovanju Janševe vlade pa je dala tudi v intervjuju za Dnevnik 19. decembra lani. Dejala je, da je operativnost vlade, ki jo poudarja predsednik Zdravko Počivalšek, »trenutno dobrodošla zaradi ukrepov v zvezi z epidemijo covida-19«, a ob tem dodala: »Hkrati imamo na vladi pogosto dopisne seje, tudi ob večernih urah, na katerih je rok za odgovor zelo kratek in se niti nimaš časa seznaniti z vsemi podatki. Če ne glasuješ, se avtomatično šteje, da si za, čeprav se lahko zgodi, da preprosto ne prideš pravočasno do svojega računalnika in ne podaš pripombe, komentarja ...«


Jasno je, da bi bila Kozlovičeva prva na seznamu menjav, če bi bilo to odvisno le od Janše in če ji ne bi stala ob strani SMC. Podobno je lani premier ošvrknil ministra za javno upravo Boštjana Koritnika, ko je ta izrazil nestrinjanje z odločitvijo ministrstva za notranje zadeve v zvezi z zadevo Thompson in podprl načelnika mariborske upravne enote Srečka Đurova, ki je koncert razvpitega hrvaškega glasbenika prepovedal. Si je Koritnik z menjavo Đurova ta teden rešil kožo?

Ministrica za izobraževanje Simona Kustec uživa Janševo zaupanje, saj mu vseskozi pritrjuje, tudi v primeru šol. Čeprav se je v vladnih razpravah zavzemala za njihovo odprtje, je v javnosti vedno podprla premierjeva stališča. Toda glede na to, da je zoper njo vložena interpelacija, ni nujno, da bo vztrajala na tem položaju. Tako bi jo lahko nasledil novi državni sekretar Mitja Slavinec, ki je bil pred izvolitvijo vlade že v igri za ministra, zdaj pa ga je Janša angažiral, da je (ob ministričinemu prikimavanju) zamenjal zanj neprijetnega državnega sekretarja Jureta Gašpariča.