Revija Reporter
Slovenija

Združenje svetov delavcev poziva k obveznim navodilom za zaščito delavcev v proizvodnji

STA

24. mar. 2020 10:37 Osveženo: 10:39 / 24. 3. 2020

Deli na:

Slika je simbolična.

Profimedia

Združenje svetov delavcev Slovenije vlado poziva k sprejetju odloka, s katerim bi določila ukrepe proti širjenju koronavirusa, ki bi jih moral izvajati vsak delodajalec, ki bi želel nadaljevati s skupinskim proizvodnim procesom. Pristojnost presoje, ali so pogoji izpolnjeni, bi morala imeti delavska predstavništva, menijo v združenju.

Kot so danes sporočili iz združenja, jim delavci sporočajo, da se običajna proizvodnja nadaljuje kljub dejstvu, da delodajalec ne zagotavlja niti najbolj osnovnih priporočenih varnostnih ukrepov za preprečevanje širjenja okužb, kot so varnostna razdalja med delavci, zaščitne maske ter učinkovito sprotno razkuževanje in drugi higienski ukrepi.



Zavedajo se, da je za prihodnost gospodarstva velikega pomena tudi v teh razmerah ohranjati, kolikor je mogoče, neokrnjeno proizvodnjo in zagotavljati preživetje vseh podjetij, ki lahko v normalnih razmerah uspešno poslujejo. "Vendar pa seveda ne na račun nesprejemljivih tveganj za zdravje in življenje delavcev teh podjetij," so navedli. Delovni procesi se lahko po njihovem mnenju nadaljujejo le, če je poskrbljeno za varnost in zdravje delavcev, to pa ne bi smeli biti prepuščeno presoji delodajalcev samih.



Zato vlado pozivajo, naj sprejeme poseben odlok, v katerem bo določila nujne ukrepe proti širjenju okužb s koronavirusom, ki jih mora izvajati vsak delodajalec, če želi v aktualnih razmerah nadaljevati s kakršnimkoli skupinskim produkcijskim procesom. Če ukrepov ne bi izvajal, bi se mu moralo prepovedati izvajanje teh procesov.

Združenje svetov delavcev tudi meni, da bi bilo treba pristojnost za presojo, ali so pogoji v posameznem podjetju izpolnjeni, priznati delavskim predstavništvom (svetom delavcev in sindikatom, če teh pri delodajalcu ni, pa zborom delavcev), ki bi jim morala biti v zvezi s tem priznana pravica, da s sklepom začasno zadržijo morebitno nadaljevanje proizvodnje, istočasno pa zahtevajo intervencijo inšpektorata za delo.