stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Objavili nov posnetek umora temnopoltega moškega v Južni Karolini

Deli na:
Objavili nov posnetek umora temnopoltega moškega v Južni Karolini

Foto: Reuters

Policija v ameriški zvezni državi Južna Karolina je v četrtek objavila nov video posnetek, na katerem so posneti trenutki, preden je belopolti policist v soboto v hrbet ustrelil in ubil neoboroženega temnopoltega moškega. Prvi posnetek umora se je pojavil v torek in na laž postavil trditve policista o dogodku, sledili so protesti.

Prvi posnetek krvavega dogodka je z mobilnim telefonom posnel mimoidoči Feidin Santana, ki je pojasnil, da se je za to odločil, ko je prebral policijsko poročilo o dogodku. Belopolti policist Michael Slager je najprej lagal, da ga je temnopolti voznik Walter Scott napadel in mu skušal odvzeti elektrošoker.

Video, ki ga je sedaj objavila policija, je posnela kamera na armaturni plošči policijskega avtomobila. Na njem je videti, kako Scottovo vozilo ustavijo zaradi počene zadnje luči, policist Slager pa ob tem od voznika zahteva dokumente.

Ta pojasni, da je v postopku nakupa avtomobila in da pravih dokumentov nima pri sebi. Potem ko se Slager vrne v policijsko vozilo, Scott odpre vrata in začne teči, v vozilu pa ostane sopotnik.

Na posnetku ni videti, kako Slager strelja v Scotta, je pa slišati strele in kričanje. Med drugim Slager zavpije: "Takoj se uleži na tla", navaja britanski BBC. Na posnetku je nato videti še drugega policista, kako zaslišuje sopotnika v Scottovem avtomobilu in ga nato izpusti.

Slager je zdaj za zapahi, že v sredo so ga odpustili iz policije. Medtem se je izkazalo, da je bil že v preteklosti tarča pritožb zaradi uporabe nasilja. Policija tako preiskuje, ali je leta 2013 na Mariu Givensu uporabil elektrošoker.

Po torkovi objavi posnetka sobotnega umora so v mestu North Charleston potekali protesti, na katerih so zbrani vzklikali Ni pravice, ni miru. V ZDA policijskemu nasilju nad temnopoltimi in drugimi osumljenci posvečajo več pozornosti po lanskih nemirih zaradi smrti temnopoltih Michaela Browna v Fergusonu v Louisiani in Erica Garnerja na Staten Islandu v New Yorku.