stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Beli policist iz Južne Karoline obtožen umora temnopoltega civilista

Deli na:
Beli policist iz Južne Karoline obtožen umora temnopoltega civilista

Foto: Reuters

Porota v ameriški zvezni državi Južna Karolina je v ponedeljek potrdila obtožnico, ki belega policista Michaela Slagerja bremeni umora 50-letnega temnopoltega Walterja Scotta. Slagerja so aretirali, potem ko je prišel na dan posnetek, kako je v kraju North Charleston v hrbet ustrelil bežečega Scotta.

Slager je ustavil Scotta zaradi prometnega prekrška, ta pa je stekel po parku, ker se je bal, da bo moral znova v zapor zaradi neplačevanja preživnine otrokom. Policist je hladnokrvno potegnil pištolo, pomeril in bežečega ustrelil v hrbet. Umor je posnel moški, ki je bil v parku, in ga predal oblastem.

Slagerjev primer ni edini, ki razburja ameriško javnost v zvezi s policijskim nasiljem. Trenutno je vroče v Teksasu, kjer je policija posredovala zaradi razgrajanja temnopoltih najstnikov na bazenu pretežno belske in premožne četrti v kraju McKinney.

Mladostniki so se najprej zapletli v spor z belopolto žensko, ki jim je priporočila, naj se vrnejo domov, namesto da razgrajajo na bazenu, kamor sploh ne bi smeli imeti vstopa. Prišli so policisti in začeli loviti razgrajače, kar so številni posneli na svoje telefone.

Policist Eric Casebolt ni mogel ujeti dveh najstnikov in je za trenutek potegnil pištolo, nato pa je ujel 14-letno Dajerrio Becton, ki ni delala težav in se je znesel nad njo.

Vlekel jo je za lase, zbil na tla, ji zvijal roke in klečal na hrbtu, punca pa je klicala svojo mamo. Policist je na koncu ni aretiral, ampak jo je predal mami. Po objavi posnetka so ga suspendirali, največja temnopolta organizacija v ZDA NAACP pa zahteva polno preiskavo in kazen za nasilnega policista.

Posnetki srečanj osumljencev s policijo pa včasih pomagajo tudi policistom. V ponedeljek je bostonska policija objavila posnetek nadzorne kamere, ki prikazuje soočenje s 26-letnim osumljencem Usaamo Rahimom pretekli teden. Rahima so policisti ustrelili ker je grozil z nožem, posnetek pa jasno kaže, da ga niso ustrelili v hrbet, kot trdi njegova družina.

Posnetek je slab, a kaže Rahima in policiste, ki se mu najprej približujejo, potem pa umikajo in čez nekaj časa začnejo streljati. Policija trdi, da je Rahim grozil z nožem, ki ga je kupil zato, da bi v skladu z navodili Islamske države (IS) klal ali obglavljal policiste. Rahim je bil pred smrtjo več tednov pod posebnim policijskim nadzorom.