Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

dino-in-hrvoje, skrito-v-raju Njena.si

Ste prepoznali drugačno igro Hrvoja in Dina?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Obama: ZDA stojijo ob Izraelu

Deli na:
Obama: ZDA stojijo ob Izraelu

Foto: Reuters

Predsednik ZDA Barack Obama je včeraj prispel na svoj prvi obisk v Izrael, odkar je leta 2009 postal predsednik. Na letališču v Tel Avivu sta ga pričakala izraelski predsednik Šimon Peres in premier Benjamin Netanjahu. Obama naj bi s sogovorniki načel vprašanji Irana in Sirije, napredka pri mirovnem procesu s Palestinci pa ni pričakovati.

Netanjahu je pri pozdravu na letališču potrdil željo Izraela po miru. "Želimo mir s svojimi palestinskimi sosedi," je v kratkem pozdravnem nagovoru dejal izraelski premier.

Obami se je zahvalil za to, da ZDA "branijo pravico Izraela do obstoja" in tudi za politično, finančno in vojaško podporo. Vojaška moč je po njegovih besedah ključna za dosego stabilnega miru.

Tudi Peres je Obamo hvalil kot zanesljivega prijatelja Izraela. "V časih miru in v časih vojne je vaša podpora neomajna," je dejal Peres in prav tako poudaril željo njegove države po miru s Palestinci, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kot je ob tem dejal Obama, ZDA stojijo ob Izraelu, ker je to v njihovem "temeljnem nacionalnem varnostnem interesu". "Stojimo skupaj, ker mora v Sveto deželo priti mir," je še dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Vnovič je tudi pozval k miru med Palestinci in Izraelom, obenem pa opozoril na zgodovinske korenine Izraela v regiji. "Ustanovitev judovske države je bilo edinstveno ponovno rojstvo v zgodovini," je dejal.

Obama naj bi sicer želel Izraelcem med obiskom osebno zagotoviti, da bodo ZDA naredile vse, da Iran ne bi prišel do jedrskega orožja.

Glede reševanja izraelsko-palestinskega spora, ki bo tudi tema pogovora, pa Bela hiša med obiskom ne pričakuje napredka. Kot je pred obiskom dejal Obama, ne prinaša nobenega novega mirovnega načrta in namerava namesto tega prisluhniti novi izraelski vladi in Palestincem.

To je Obamov prvi obisk Izraela, odkar je prevzel predsedniški položaj. Pred tem je leta 2008 državo obiskal še kot kandidat za predsednika ZDA. Tja prihaja dva dneva po tistem, ko je izraelski parlament, kneset, potrdil novo izraelsko desnosredinsko vlado pod vodstvom Netanjahuja.



Obama je imel popoldne še daljše srečanje s Peresom. Po pogovorih je Peres na skupni novinarski konferenci izpostavil, da sirske zaloge kemičnega orožja ne smejo pasti v roke terorističnih skupin, saj bi to pripeljalo do tragedije epskih razsežnosti.

Poudaril je, da Izrael in ZDA združuje skupna vizija - soočenje z nevarnostmi in zagotovitev miru. Dodal je, da zaupa ZDA in njeni politiki, da bo preprečila Iranu, da bi razvil jedrsko orožje. Obama je Peresu zagotovil, da bodo ZDA pri tem "največje prijateljice Izraela", poroča britanski BBC.

Obama se je nato na pogovorih sestal še z Netanjahujem. Ta je na skupni novinarski konferenci po srečanju poudaril, da je nova izraelska vlada še naprej "v celoti zavezana" mirovnemu procesu in rešitvi dveh držav za dva naroda. Hkrati je Palestince pozval k nadaljevanju mirovnih pogajanj. "Usedimo se za pogajalsko mizo. Pustimo ob strani vse predpogoje," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal Netanjahu.

Obama pa je na skupni novinarski konferenci ponovil, da so glede Irana odprte vse možnosti in da bodo ZDA v skrajni sili tudi z orožjem preprečile, da bi Iran dobil jedrsko orožje. Sam sicer še vedno zagovarja diplomatsko rešitev.

Svarilo je namenil tudi režimu sirskega predsednika Bašarja al Asada glede morebitne uporabe kemičnega orožja ali prenosu tega orožja teroristom. Po besedah ameriškega predsednika bi bila to "resna in dramatična napaka", za katero bi režim v Damasku tudi odgovarjal.

Obama je znova podrl rešitev dveh držav za Izrael in Palestince. "Cilj je skupen obstoj varne izraelske in mirne palestinske države," je dejal. Napovedal je še, da se bosta Washington in Izrael začela pogovarjati o nadaljevanju ameriške vojaške pomoči Izraelu po letu 2017, navaja AFP.

AFP je medtem iz ameriških uradnih virov izvedela, da naj bi se ameriški zunanji minister John Kerry, ki spremlja Obamo, v soboto vrnil v Jeruzalem, da bi se z Netanjahujem pogovoril o rezultatih obiska Obame, ki bo do petka obiskal še Ramalo in Jordanijo. Neimenovani vir v State Departmentu je dejal, da naj bi govorila "o nadaljnjih korakih pri ključnih vprašanjih".

Danes bo Obama obiskal Ramalo na Zahodnem bregu, kjer ga bo sprejel palestinski predsednik Mahmud Abas. V kongresnem centru v Jeruzalemu pa bo nagovoril študente. Kot navaja BBC, bo to osrednji dogodek predsednikovega obiska, saj naj bi mu pomagal pri izboljšanju podobe, s tem pa tudi pri večjem vplivu na novo izraelsko vlado. V petek bo med drugim obiskal Betlehem ter odpotoval v Jordanijo, od koder se bo v soboto vrnil v domovino.