Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Obama na drugem predsedniškem obisku v Indiji

Deli na:
Obama na drugem predsedniškem obisku v Indiji

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Barack Obama je danes začel drugi obisk v Indiji, odkar je na položaju, z njim pa je pripotovala tudi prva dama Michelle Obama. Njun obisk je bil v zadnjem trenutku malce skrajšan, ker bo predsednik na poti domov obiskal še Savdsko Arabijo in izrazil sožalje po smrti kralja Abdulaha.

Abdulah je umrl v petek v 90. letu starosti, ko so ga tudi pokopali. Obama sprva po obisku Indije ni imel predvidenih nobenih postankov, vendar pa je spomin na kritike, ker ZDA niso poslale visokega uradnika vlade na pariški pohod proti terorizmu, še vedno živ. Bela hiša je sprva nameravala v Rijad poslati podpredsednika Josepha Bidna.

Obama in prva dama Michelle si tako ne bosta ogledala veličastne palače Tadž Mahal v Agri, ki bi bila odprta le za njun obisk. Air Force One bo poletel proti Rijadu v torek, po Obamovem napovedanem govoru. Obama je Indijce med svojim prvim obiskom leta 2010 navdušil med drugim z izrazom podpore reformi Varnostnega sveta ZN, tako da bi Indija dobila stalni sedež ter se izenačila z drugimi velesilami.

Sprememba urnika sicer z ničemer ne zmanjšuje pomena obiska. Obama danes postaja prvi predsednik ZDA, ki je Indijo obiskal dvakrat v času predsednikovanja. V ponedeljek pa bo prav tako postal prvi predsednik ZDA, ki se bo udeležil veličastne proslave ob dnevu republike. To med drugim zaznamuje tudi velika vojaška parada.

Tiskovni predstavnik sveta za nacionalno varnost ZDA Ben Rhodes je pred predsednikovim odhodom na pot poudaril, da so bili dobri odnosi z Indijo ena od glavni prioritet Obame od samega začetka. Američane trenutno pri Indiji najbolj zanima njen konstruktivni pristop k iskanju novega podnebnega sporazuma, ki bo morda potrjen na vrhu v Parizu konec letošnjega leta.

Čeprav se kakšne formalnega dogovora ali zaveze na podoben način, kot se je to zgodilo novembra med Obamo in kitajskim predsednikom Xi Jinpingom, ne pričakuje. Indija je ključna država za uspeh Pariza, saj je med največjimi onesnaževalci okolja s toplogrednimi plini.

Indijski premier Narendra Modi, ki do zmage na volitvah lansko pomlad sploh ni smel v ZDA, je imel septembra lani uspešen obisk in je med drugim napolnil dvorano Madison Square Garden v New Yorku. Obamo namerava tokrat počastiti z ogledom velike tradicionalne parade od dnevu republike, ki zaznamuje potrditev ustave leta 1950.

Obama je na predsedniško letalo Air Force One povabil tudi številne demokratske kongresnike in gospodarstvenike, kakor tudi člane vlade in svetovalce, kar poudarja pomen obiska. Indija je naravni zaveznik ZDA proti širitvi vpliva Kitajske po Aziji, kar po drugi strani naravno povezuje Kitajsko in Pakistan, ki je z Indijo v večnem mejnem sporu.

Odnosi med Indijo in ZDA so se ohladili leta 1998, ko je Indija postala jedrska sila, ZDA pa so sprejele sankcije. Preteklost je skoraj pozabljena, saj si obe državi prizadevata za povečanje sodelovanja na področju civilne jedrske energije, pri čemer ZDA ne vztrajajo več, da se mora Indija odpovedati jedrskemu orožju.

Glede na to, da ga ima tudi Pakistan, se to ne bo zgodilo in potreben je pragmatizem. Sodelovanje na jedrskem področju trenutno ovira indijska zakonodaja glede odškodninske odgovornosti, vendar pa pogajanja o rešitvi problema potekajo.

Odnosi so se spet malce poslabšali decembra 2013, ko so zvezni policisti zaradi izkoriščanja gospodinjske pomočnice in laganja o tem na imigracijskih dokumentih aretirali namestnico indijskega generalnega konzula v New Yorku in jo po svoji navadi povsem brez potrebe in diplomatskega takta slekli in ji pretipali telesne odprtine.

Indijske jeze ni umirilo niti dejstvo, da je postopek vodil in opravičeval zvezni tožilec njihovega rodu Preet Bharara. Konzulko so s privoljenjem State Departmenta prezaposlili na misijo pri ZN, kar ji je omogočilo pot domov, demonstracije pred diplomatskimi predstavništvi ZDA v Indiji pa so se umirile.

Odnosi med državama postajajo vse boljši tudi zaradi naraščanja pomena indijske skupnosti v ZDA, ki ima na visokih položajih razen nesrečnega Bharare številne druge ugledne osebnosti. Med drugim so to dekan Harvarda, direktorja Microsofta in Pepsija, generalni kirurg ter guvernerja Louisiane in Južne Karoline.

Indijske priseljence zanimajo vprašanja trgovinske liberalizacije in imigracije, česar pa tokrat ne bo na vrhu dnevnega reda pogovorov Obame in Modija. Beseda naj bi tekla o ameriških naložbah v čiste vire energije ter protiterorističnem sodelovanju, kakor tudi podnebju in jedrski energiji.