Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Obama spremenil politiko glede brezplačne kontracepcije

Deli na:
Obama spremenil politiko glede brezplačne kontracepcije

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Barack Obama je v petek sporočil, da verskim organizacijam vendarle ne bo treba nuditi brezplačne kontracepcije v okviru zdravstvenih polic za zaposlene, ampak bo to breme prešlo na zdravstvene zavarovalnice. Bela hiša ostro zanika, da je Obama popustil pod pritiski.

Ko je 20. januarja začelo veljati določilo iz reforme zdravstvenega sistema, da morajo imeti vse ženske v ZDA dostop do brezplačne kontracepcije, se je med Obamovimi političnimi nasprotniki in v Katoliški cerkvi, ki nasprotuje kontracepciji, dvignil vihar. Eden od predsedniških kandidatov republikancev Newt Gingrich je Obamo obtožil, da vodi vojno proti Katoliški cerkvi, ostri pa so bili tudi drugi kandidati.

Določilo zakona o zdravstveni reformi je naložilo vsem delodajalcem, da zaposlenim ženskam v okviru zdravstvenega varstva omogočijo tudi kontracepcijo. Cerkve so bile iz te zahteve izvzete, ne pa tudi organizacije povezane z njimi, kot so na primer katoliške bolnišnice, izobraževalne ustanove ali dobrodelne organizacije, ki bi morale v roku enega leta poskrbeti za brezplačno kontracepcijo ali pa bi ostale brez denarja iz zveznega proračuna.

Med kritiki niso bili le Katoliška cerkev in republikanci, ampak so novemu določilu nasprotovali tudi nekateri demokrati. Zaplet je celo ogrozil možnosti Obame za ponovno izvolitev na položaj predsednika, saj so katoliške organizacije napovedale mobilizacijo proti predsedniku. Obama je zato v samo nekaj dneh našel kompromisno rešitev, za katero bi sicer verjetno potrebovali leto ali dve.

Kompromis pomeni, da bodo ženske še vedno dobivale brezplačno kontracepcijo, vendar bodo morale stroške kriti zdravstvene zavarovalnice in ne verske organizacije. Obama je ob tem dejal, da na problem gleda kot kristjan, ki spoštuje verske svoboščine, in kot predsednik, ki noče odstopiti od pravice žensk do brezplačne kontracepcije, pri čemer ne želi, da vse skupaj postane politično vprašanje.

Obama je pred odločitvijo poklical newyorškega nadškofa, bodočega kardinala Timothyja Dolana, ki je predsednik škofovske konference ZDA. Poklical je tudi predsednico Katoliškega zdravstvenega združenja, ki predstavlja katoliške bolnišnice, sestro Carol Keehan ter predsednico organizacije Načrtovano starševstvo (Planned Parenthood) Cecile Richards, ki se bori za pravice žensk do načrtovanja družine.

Obe sogovornici sta izrazili zadovoljstvo nad kompromisom, Dolan pa je dejal, da gre za dober prvi korak, ki pa ga še ne bo komentiral. Za Obamove politične nasprotnike kompromis ni dober. Gingrich je vztrajal, da Obama še naprej vodi vojno proti Katoliški cerkvi ne glede na kompromis, podobno pa so menili tudi kongresni kritiki na čelu s predsednikom predstavniškega doma Johnom Boehnerjem iz Ohia.