testenine črvi odpoklic Svet24.si

Odpoklic izdelka: Na trgovskih policah so se ...

jasna-kuljaj Svet24.si

Jasna Kuljaj sprejela novo vlogo programske ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

dejan dogaja1 Njena.si

Dejan Dogaja in Kiara Haas: Ljubezen jima daje ...

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Obama razočaran nad tehničnimi težavami pri izvajanju zdravstvene reforme

Deli na:
Obama razočaran nad tehničnimi težavami pri izvajanju zdravstvene reforme

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Barack Obama je včeraj pred Belo hišo izrazil razočaranje nad tehničnimi težavami, ki spremljajo začetek izvajanja leta 2010 sprejete zdravstvene reforme in zagotovil, da bodo težave odpravljene.

"Produkt je dober," je dejal Obama, za katerim so stali navadni ljudje - tako tisti, ki se jim je uspelo prebiti skozi težave na spletni strani za sklepanje zdravstvenih zavarovanj, do poslovnežev in farmacevtov. Služili so kot živ dokaz, da zadeva vseeno deluje, dokler se ni ena od žensk za Obamo iz uvodoma nepojasnjenih razlogov skoraj sesedla. Obama se je pošalil, da se to zgodi, če govori predolgo.

Američani brez zavarovanja se lahko od 1. oktobra prijavljajo na spletno stran zvezne vlade ali spletne strani nekaterih zveznih držav in sklepajo zdravstvena zavarovanja, ki stopijo v veljavo šele 1. januarja. Za Obamo, ki je dvakrat osvojil Belo hišo tudi zaradi uspešne uporabe visoke tehnologije, pa je uvodoma prišlo do nerodnih zapletov, ki so še vedno nepojasnjeni.

Spletna stran HealthCare.gov ni dovolila prijav, ljudi je metalo ven sredi procesa, prihajalo pa je tudi do drugih podobnih težav. Bela hiša je uvodoma za težave krivila velik naval na spletno stran, vendar se je izkazalo, da gre za hujše probleme s programsko opremo. To je prišlo zelo prav kritikom reforme v dneh, ko se republikanska stranka otepa krepkega padca javne podpore zaradi blokade proračuna in grožnje s stečajem ZDA.


Obama je dejal, da se zaveda, da so si republikanci za glavni politični cilj zadali uničenje dostopnega zdravstvenega zavarovanja za Američane, vendar jih je pozval, naj nehajo navijati za propad dobre stvari. "Tisti, ki jim je uspelo priti do konca, so navdušeni nad rezultatom," je povedal Obama, saj so dobili zdravstveno zavarovanje.

Vsem tistim, ki še čakajo, pa je priporočil potrpežljivost ali alternativo. To je sklepanje zavarovanj po telefonu ali s pomočjo oseb, ki so plačane za pomoč na štiri oči. Informacije o tem lahko Američani dobijo na spletni strani, ki ima težave. Sicer pa je spomnil, da je to šele tretji teden začetka sklepanja zavarovanj. Bela hiša trdi, da je proces začelo okoli pol milijona ljudi, spletno stran zvezne vlade in zveznih držav pa je obiskalo skupaj 19 milijonov ljudi.

Američani imajo od 60. let prejšnjega stoletja naprej "medicare" (zdravstveno zavarovanje za starejše) in "medicaid" (zdravstveno zavarovanje za revne). Vsi ostali so morali doslej poskrbeti zase in skoraj 50 milijonov si ni moglo privoščiti ničesar zaradi visokih stroškov in ker so lahko zavarovalnice zavračale bolne ljudi.

Od 1. oktobra letos pa je na "sceni" tudi "Obamacare" in ljudje brez zavarovanja bodo to dobili, čeprav jih bo veliko najprej izračunalo, ali se jim bolj splača kot pa plačilo davčne kazni in držanje fige v žepu, da bo z njihovim zdravjem še naprej vse v redu. Republikanci reformi nasprotujejo, kljub temu pa jih tehnične težave menda skrbijo in zahtevajo odstop zdravstvene ministrice Kathleen Sebelius. V skrbi za usodo reforme, ki jo prikazujejo kot največjo katastrofo za ZDA v zgodovini, bodo v tem tednu pripravili tudi kongresna zaslišanja.