volodimir zelenski, oleksander sirski Svet24.si

Prvi mož ukrajinske vojske presenetil: Ukrajina ...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Obama: Potrditev zdravstvene reforme je zmaga ameriškega naroda

Deli na:
Obama: Potrditev zdravstvene reforme je zmaga ameriškega naroda

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Barack Obama je današnjo potrditev reforme zdravstvenega sistema s strani vrhovnega sodišča označil za zmago ameriškega naroda. Njegov republikanski protikandidat na letošnjih volitvah Mitt Romney je odločitev označil za napačno in obljubil, da v primeru zmage reformo ukinil.

Republikanska večina v predstavniškem domu kongresa bo to skušala simbolično storiti kmalu po počitnicah ob dnevu neodvisnosti 4. julija. Republikanci v predstavniškem domu so marca leta 2010 potrjeno reformo že večkrat "ukinjali", vendar za to potrebujejo dve tretjini glasov v senatu in naklonjenega predsednika.

Bodo pa odločitev vrhovnega sodišča skušali s pridom izkoristiti pred splošnimi volitvami 6. novembra. Predsednik vrhovnega sodišča, konservativni John Roberts, ki ga je na položaj imenoval predsednik George Bush mlajši, je namreč v mnenju večine ključni del reforme opredelil kot davek, o katerem sodišče ni pristojno odločati.

Demokrati na čelu s predsednikom Barackom Obamo so prej odločno zavračali razlago, da je davčna kazen, ki bo po letu 2014 doletela vse Američane, ki se ne bodo zdravstveno zavarovali, davek. Sklicevali so se na ustavno pooblastilo kongresa, da regulira trgovino med zveznimi državami.

Roberts, ki se je pridružil liberalni četverici sodnikov, je republikancem tako obenem dal možnost za kritike demokratov pred volivci, da so jim povišali davke. Republikanski senator Lindsey Graham je za konservativno ameriško televizijo Fox dejal, da so demokrati očitno lagali Američanom, na kar bodo opozarjali vse do volitev.

Obama je v svojem odzivu ubral drugo pot in dejal, da Američanov sedaj več ne zanima ponavljanje starih razprav, še manj pa vrnitev v stare čase, ko so lahko zavarovalnice zavračale ljudi s prirojenimi okvarami ali boleznimi, večji zdravstveni posegi pa so tudi ob zavarovanju lahko pomenili osebni stečaj.

"Kot je sedaj verjetno že jasno, reforme nisem sprejel, ker bi bila to dobra politika," je dejal Obama, ki je vse od leta 2010 igral obrambo, republikanci pa so nasprotovanje reformi politično s pridom izkoriščali. "Sprejel sem jo, ker je dobra za državo in ker je dobra za ameriški narod," je dejal Obama in govor izkoristil za naštevanje najbolj priljubljenih določil reforme.

Zagovarjal je tudi zahtevo po obveznem zavarovanju, čemur je leta 2008 za razliko od tekmice za demokratsko predsedniško nominacijo Hillary Clinton odločno nasprotoval. Vendar pa je ugotovil, da brez širitve kroga zavarovancev z najmanj 30 milijoni ljudi, ne bo denarja za kritje drugih določil reforme.


Romney, ki je pred leti v Massachusettsu kot guverner potrdil podobno reformo, je ponovil, da bo v primeru izvolitve za predsednika zakon ukinil, ker je slab, saj naj bi višal davke in nižal ugodnosti za starejše.

"To kar je storilo sodišče je slabo pravo in slaba politika," je dejal Romney, ki je v uri po odločitvi sodišča od podpornikov dobil 200.000 dolarjev za kampanjo proti Obami. "Američani se bodo morali odločiti. Če se želijo znebiti reforme, morajo zamenjati Obamo.".

Nekdanja podpredsedniška kandidatka ZDA Sarah Palin je sporočila, da je Obama lagal, ko je trdil, da obvezno zavarovanje ni davek. "Ko Obama laže, svoboda umira," je sporočila in obudila stare obtožbe, da reforma pomeni prihod odborov smrti, ki bodo odločali o evtanazijah starejših.

Tudi vodja senatne manjšine republikanec Mitch McConnell iz Kentuckyja je menil, da so demokrati prevarali Američane, zato je ponovil prepričanje, da je potrebno zakon odpraviti. Vodja večine v predstavniškem domu Eric Cantor iz Virginije, pa je ob napovedi glasovanja o ukinitvi reforme zatrdil, da ta ni storila ničesar za znižanje stroškov zavarovanja.

Vodja senatne večine demokrat Harry Reid iz Nevade je po drugi strani izrazil zadovoljstvo, da je vrhovno sodišče dalo prednost vladavini prava pred strankarsko politiko. Voditeljica demokratske manjšine v predstavniškem domu Nancy Pelosi iz Kalifornije pa je menila, da je sodišče potrdilo napredek v prizadevanjih, da zdravstvo postane pravica vseh, ne le privilegij nekaterih.

Republikanci so bili glede kritik na račun sodišča uvodoma zadržani, ampak so se osredotočili na obtožbo, da so jih demokrati pretentali. Demokrati sodišče hvalijo. "Odločitev ohranja ne le zdravstveno reformo, ampak tudi status sodišča kot ustanove, ki je nad politiko," je sporočil demokratski senator iz New Yorka Charles Schummer.

V naslednjih dneh bodo v ZDA potekale ognjevite razprave tudi o Robertsovem prestopu k liberalni manjšini sodišča. Večina analitikov je pričakovala, da bo to kvečjemu morda storil Anthony Kennedy, ki je znan kot pogost jeziček na tehtnici.

Vendar pa gre vsako sodišče s svojimi odločitvami v zgodovino po imenu predsednika in tudi sicer je Robertsova sodba, povsem v skladu z zahtevami republikancev, da sodišča ne smejo ustvarjati zakonov. Roberts je razsodil, da lahko sodišče voljo kongresa zavrne le, če je v očitnem nasprotju z ustavo.