Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Michelle Obama z govorom navdušila delegate na demokratski konvenciji

Deli na:
Michelle Obama z govorom navdušila delegate na demokratski konvenciji

Foto: Reuters

S poudarjanjem pravičnosti in raznolikosti, kritikami republikanskega predsedniškega kandidata Mitta Romneyja in nastopom prve dame ZDA Michelle Obama so demokrati v Charlottu v Severni Karolini v torek začeli nacionalno konvencijo. Trajala bo do četrtka, ko bo Barack Obama z govorom sprejel novo predsedniško kandidaturo.

Glavni govornik konvencije je sicer bil župan teksaškega San Antonia Julian Castro, ki je opisal svojo življenjsko pot od revnega otroka priseljencev v ZDA, do župana in kongresnega kandidata v deželi priložnosti. Demokrati so Castra izbrali za utrditev podpore Obami pri volivcih latinskoameriškega izvora in Castro je svojo nalogo opravil v skladu s pričakovanji ter večkrat navdušil občinstvo v dvorani. Vendar pa je Michelle Obama po ocenah komentatorjev s svojim nastopom možu postavila visoko mejo, ki jo bo težko presegel.

Castro je zbrane demokrate navdušil s šalami na račun Romneyja, za katerega je dejal, da ni slab človek, vendar se na žalost ne zaveda, kako dobro mu je bilo v življenju postlano. "Študentom v Ohiu je dejal, naj odprejo podjetje. Ko so mu rekli, da nimajo denarja, je odgovoril, naj si ga sposodijo pri starših," je dejal Castro. Prispodoba je bila namenjena poudarjanju razlik med Romneyjem kot kandidatom bogatih in uspešnih Američanov ter Obamo, ki bo delal za tiste, ki so potrebni pomoči.

Še bolj kot Castro pa je delegate navdušil nekdanji guverner Ohia Ted Strickland, ki je poudaril, kako je Obama z rešitvijo avtomobilske industrije vrnil voljo do življenja številnim, ki so spet dobili službe. "Obama ve, kako je, ko moraš plačati hipoteko ali študentsko posojilo in pozna naše boje. Za Romneyja so delavci le številke, dobički pa so enakopravni, ne glede na to, če so ustvarjeni doma ali na tujem," je dejal Strickland in Romneyja imenoval za pionirja selitev delovnih mest na tuje. "Če bi bil Romney dedek mraz, bi odpustil jelene in izselil palčke. Njegov denar potrebuje potni list, ker poletje preživlja na Kajmanskih otokih, zimo pa v švicarskih Alpah."

Konvencijo je odprla predsednica Nacionalnega odbora demokratske stranke Debbie Wasserman Schultz in napovedala, da bodo pokazali Američanom, zakaj morajo obdržati Obamo v Beli hiši še naslednja štiri leta. Njeni rdeči niti so sledili tudi drugi govorniki, med njimi vodja senatne večine Harry Reid iz Nevade, kongresnik iz Marylanda Steny Hoyer, kongresnik iz Floride Robert Wexler, guverner Rhode Islanda in nekdanji republikanec Lincoln Chafee, župan Chicaga Rahm Emanuel in drugi politiki.



Demokrati so predvajali film o legendarni družini Kennedy, delegate, ki so v torek potrdili tudi strankarsko politično platformo za naslednja štiri leta, pa je z video posnetkom pozdravil tudi nekdanji predsednik Jimmy Carter. Občinstvo je v solze spravila mati s hčerko, ki ima srčno okvaro in brez Obamove zdravstvene reforme ne bi dobila potrebne zdravstvene nege. Wexler je zagotovil, da Obama trdno podpira Izrael, Reid pa je svaril pred skrajneži iz gibanja čajanke, ki grozijo s prevzemom večine v senatu.

Med govorniki je bila več kot polovica žensk, med njimi predsednica Nacionalne akcijske lige za pravico do splava Nancy Keenan in Lilly Ledbetter, po kateri nosi ime zakon, ki ga je Obama podpisal kot prvega na položaju - zakon o enakih plačah za enako delo za moške in ženske. Njo je omenila tudi prva dama Michelle Obama, ki je občinstvo ganila z govorom o tem, kako težko se navadni ljudje prebijajo skozi življenje tudi s pomočjo države, kot se je njen oče in kot sta se sama z Obamo po koncu študija, ko sta bila "tako mlada, tako zaljubljena in tako zadolžena, da je bil študentski dolg večji od prve hipoteke". Američanom je zagotovila, da jim bo Obama vedno stal ob strani. Michelle Obama Romnyja ni omenjala, le nekajkrat je namignila na razliko med njim in njenim možem.

"Za mojega moža uspeh ne pomeni koliko denarja zaslužiš, ampak kaj narediš za življenja drugih ljudi. Še vedno je tisti, v katerega sem se zaljubila pred leti, ki je začel kariero z zavračanjem dobro plačanih delovnih mest," je dejala prva dama ZDA in zagotovila, da bo dober predsednik tudi za nova štiri leta. Še naprej bo skrbel za to, da bo imel lahko vsak priložnost za uspeh in verjame, da vrat priložnosti ne smeš zapreti za seboj ampak jih držiš odprta še za druge.

Prvi dan demokratske konvencije je ponovno deževalo tako kot v ponedeljek in vremenska napoved je slaba do konca tedna. Obama bo imel govor na stadionu Bank of America, ki lahko sprejme 74.000 ljudi in v primeru dežja ne bo prijetno. Že v torek so bili delegati pred vstopom v dvorano Time Warner Cable premočeni do kože zaradi dolgih varnostnih vrst.