favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Obama bo govoril o težavah pri prijavah za zdravstveno zavarovanje

Deli na:
Obama bo govoril o težavah pri prijavah za zdravstveno zavarovanje

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Barack Obama bo danes javno spregovoril o težavah s prijavami na spletne strani za sklenitev zdravstvenega zavarovanja v okviru zdravstvene reforme, sprejete leta 2010, ki jo zdaj tudi podporniki imenujejo kar Obamacare.

Američani imajo od 60. let prejšnjega stoletja "Medicare", to je zdravstveno zavarovanje za starejše, in "Medicaid", zdravstveno zavarovanje za revne.

Vsi ostali so morali doslej poskrbeti sami zase in skoraj 50 milijonov si jih zavarovanja ni moglo privoščiti zaradi visokih stroškov in ker so lahko zavarovalnice zavračale bolne.

Od 1. oktobra letos pa velja tudi "Obamacare", zdravstvena reforma, ki je za republikance nekaj najhujšega, kar se je lahko zgodilo Američanom. Zaradi tega so za 16 dni preprečili financiranje vladnih agencij in grozili z blokado zvišanja meje javnega dolga.

Se pa tudi demokrati na čelu z Obamo strinjajo, da začetek izvajanja reforme ni potekal tako, kot bi moral.

Od 1. oktobra se lahko ljudje brez zavarovanja najprej prijavijo na ustrezno zvezno spletno stran ali na spletne strani v nekaterih državah, ki so reformo sprejele, oziroma to storijo po telefonu. Po prijavi in izračunu morebitne zvezne subvencije za tiste z nižjimi dohodki si lahko na posebnih borzah zdravstvenega zavarovanja izberejo tisto, ki jim ustreza.

Rok za prijavo je 31. marec 2014 in vsak, ki se ne bo zavaroval, bo moral po tem datumu plačati davčno kazen, ki bo nižja od cene zavarovanja.

Do petka je ustrezne spletne strani odprlo 19 milijonov ljudi, pri čemer so nastale številne tehnične težave. Ne toliko na spletnih straneh 14 zveznih držav kot na zvezni spletni strani, ki skrbi za ljudi v 36 zveznih državah, kjer sistema še niso vzpostavili.

Tehnične težave so bile doslej v senci zaprtja zvezne vlade, zdaj, ko je vladno financiranje obnovljeno do sredine januarja 2014 in je odpravljena nevarnost stečaja ZDA do 7. februarja, pa se s kritikami vse bolj oglašajo tudi podporniki reforme.

Nekdanji tiskovni predstavnik Bele hiše Robert Gibbs je dejal, da bi morali odpustiti vse, ki so krivi za to polomijo. Ob vseh napadih s strani republikancev so tehnične težave zadnje, kar reforma potrebuje.

Finančni minister Jack Lew je v nedeljo na televiziji NBC dejal, da je predsednik razočaran, vendar ima načrt, da se zadeve uredijo, kot se morajo.

Republikanski senator John McCain je za televizijo CNN dejal, da je bil začetek delovanja zdravstvenih borz velika polomija in priporočil Beli hiši, naj v Silicijevo dolino pošlje predsedniško letalo Air Force One, ga napolni s pametnimi ljudmi in jih pripelje v Washington, kjer bodo uredili zadeve.

Kljub vsem težavam je doslej postopek za sklenitev zdravstvenega zavarovanja začelo pol milijona ljudi. Kongresni proračunski urad ocenjuje, da bo to do 1. aprila 2014 storilo sedem milijonov ljudi. Ostali bodo razmislili, ali se jim bolj splača zavarovati ali plačevati davčno kazen.

Republikanske vojne proti reformi sicer še zdaleč ni konec. Vodja senatne manjšine, republikanec Mitch McConnell iz Kentuckyja, je sicer dejal, da zaradi tega ne bodo več zapirali vlade.

"To ni konservativna politika, če javnim uslužbencem daš dva dodatna tedna plačanega dopusta," je za televizijo NBC dejal McConnell in napovedal, da si bodo zdaj prizadevali, da na kongresnih volitvah prihodnje leto povečajo večino v predstavniškem domu kongresa in osvojijo večino v senatu.

Leta 2016 bodo skušali dobiti tudi Belo hišo in potem bodo lahko reformo ukinili. In kaj je glavni razlog republikanskega nasprotovanja reformi? "Obamacare je najslabši zakon v zadnji polovici stoletja in največji korak k evropeizaciji naše države, zato se ga moramo znebiti," je dejal McConnell.