Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Evropski voditelji so se čustveno poslavljali od Obame

Deli na:
Evropski voditelji so se čustveno poslavljali od Obame

Foto: Getty Images

Ameriški predsednik Barack Obama in evropski voditelji so včeraj v Berlinu želeli opozoriti bodočega ameriškega predsednika Donalda Trumpa, naj še naprej vzdržuje močno čezatlantsko partnerstvo.

Hkrati pa so se zavzeli za nadaljnje sodelovanje v okviru zveze Nato in ohranitev sankcij proti Rusiji zaradi krize v Ukrajini.

Obama se je v okviru poslovilne turneje v Evropi v nemški prestolnici sestal s šesterico evropskih voditeljev, ob gostiteljici, nemški kanclerki Angeli Merkel še s francoskim predsednikom Francoisom Hollandom, italijanskim premierjem Matteom Renzijem, britansko premierko Thereso May in španskim premierjem Marianom Rajoyjem.

Na zadnjem uradnem obisku v EU so se pogovarjali predvsem o posledicah presenetljive izvolitve Trumpa, ki bo prevzel vodenje ZDA. Zaradi Trumpove zmage so nekateri politiki precej vznemirjeni, saj ne vedo kaj pričakovati. Med drugim se bojijo Trumpovih obljub, ki ogrožajo zvezo Nato ter da bo odstopil od pariškega okoljskega sporazuma in dogovora o jedrskem programu z Iranom.

Evropski voditelji so na srečanju od Obame terjali zagotovila, da ameriška politika ne bo skrenila v povsem drugo smer.

Kot so sporočili iz Bele hiše, so se na srečanju strinjali o potrebi po sodelovanju za premik čezatlantske agende naprej. To pomeni "zagotoviti diplomatsko rešitev konfliktov v Siriji in na vzhodu Ukrajine", vključno s pritiskom na Rusijo s sankcijami, da začne izpolnjevati svoje obveze iz mirovnega sporazuma za Ukrajino.

Voditelji so potrdili tudi pomen nadaljnjega sodelovanja v multilateralnih institucijah, vključno z Natom, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še sporočili iz Bele hiše.

Voditelji naj bi sicer govorili tudi o usodi prostotrgovinskega sporazuma med EU in ZDA (TTIP), grški dolžniški krizi in migrantski problematiki, izstopu Velike Britanije iz Evropske unije ter boju proti mednarodnem terorizmu.

Obama in Merklova sta že v četrtek na dvostranskem srečanju poudarila, da so čezatlantski odnosi temelj stabilnosti. Obama je izrazil prepričanje, da Trump tega ne bo ogrozil.

Nasledniku na položaju je sicer položil na srce, naj se bo sposoben "postaviti po robu" Rusiji zaradi njenih kršitev mednarodnega prava. Trump je namreč že med predvolilno kampanjo nakazoval razumevanje do Rusije in ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je medtem prek Twitterja sporočil, da se je po telefonu pogovarjal s Trumpom in da je šlo "za dober pogovor". "Oba sva poudarila trajen pomen Nata in zvišanja obrambnih izdatkov," je zapisal Stoltenberg.

Iz zavezništva so ob tem sporočili, da se je generalni sekretar Trumpu zahvalil, da je med kampanjo sprožil vprašanje obrambnih izdatkov, kar je tudi njegova glavna prioriteta od imenovanja leta 2014. "Voditelja sta se strinjala, da je do napredka prišlo na osnovi bolj pravične razdelitve bremena, vendar pa se da storiti še veliko več," so še zapisali.



Spregovorila sta tudi o tem, kako se Nato prilagaja novim varnostnim okoliščinam, vključno z bojem proti terorizmu, so sporočili iz Nata.

Trump je sicer med predvolilno kampanjo pod vprašaj postavil trdnost zavezništva in med drugim menil, da bi morale zaveznice - "za katere ljudje v ZDA še slišali niso" - za vojaško pomoč ZDA najprej poravnati svoje finančne obveznosti.

Po izvolitvi sicer še ni povedal, kakšna bo njegova politika glede Nata, a so njegove napovedi, ki bi zamajale temelje organizacije kolektivne obrambe, zbudile veliko nelagodja med evropskimi zaveznicami.

Obama je sicer po sestanku z evropskimi voditelji zaključil tridnevni obisk v Berlinu, kamor je dopotoval iz Grčije v sredo, in se odpravil v Peru na vrh Azijsko-pacifiškega foruma za gospodarsko sodelovanje (Apec), ki je zadnja postaja njegove mednarodne turneje.

Poleg osrednjega srečanja, si je Merklova včeraj vzela čas še za pogovor s španskim premierjem Rajoyem in britansko premierko Mayevo.

Rajoy in Merklova sta v novinarski konferenci po srečanju pozvala, da mora Evropa v prihodnje, ko bo ZDA vodil Donald Trump, še bolj tesno sodelovati. "En človek sam ne more nikoli rešiti vsega, samo skupaj smo močni," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa povedala Merklova.

Britanska premierka May pa je zagotovila, da bo izstop Velike Britanije iz EU urejen in da ne bi smelo priti do težav, nameravajo pa še naprej sodelovati z Evropsko unijo.

O sodelovanju z Nemčijo je Mayeva dejala, da je Velika Britanija "to vseskozi počela in bo tudi v prihodnje, ko bo zapustila EU".

Brexit naj bi potekal po zadanem časovnem načrtu, je še povedala in zagotovila, da so na pravi poti. Velika Britanija bo izstop iz EU uradno zahtevala do konca marca.

Nemška kanclerka Angela Merkel je dejala, da EU partnerji sprejemajo odločitev Britancev, poglobljeni pogovori o brexitu pa zaenkrat še niso možni.

Poslovilni obisk Obame na stari celini je včeraj v Berlinu sicer zaznamovalo predvsem čustveno poslavljanje evropskih voditeljev. Obama je že prvi dan obiska v Grčiji v torek poudaril pomembnost združene Evrope ob nedavnih izzivih, ki ji grozijo, kar je nekajkrat tudi ponovil ob drugih priložnostih.