Aleksa Balašević Svet24.si

Balaševićev sin obžaluje vse, kar je storil v ...

los Svet24.si

70-letnik se je plazil po grmovju, a ni preživel ...

1715284723-172a1604-1715284697347 Necenzurirano

SD želeli rubiti vilo na Levstikovi. Han: ...

kaloh irgl logar Jure Klobcar Reporter.si

Nižje plače za Logarja in upornike iz SDS: ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Gorski zdravnik Revija Stop

»Dr. Gruberja so Slovenci vzeli za svojega«

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Obama: Nemci bi morali bolj ceniti Angelo Merkel

Deli na:
Obama: Nemci bi morali bolj ceniti Angelo Merkel

Ameriški predsednik Barack Obama je v Berlinu hvalil nemško kanclerko Angelo Merkel.

Ameriški predsednik Barack Obama je danes pred dvostranskim srečanjem z nemško kanclerko Angelo Merkel v Berlinu dejal, da Merklova predstavlja verodostojnost in da naj jo nemško ljudstvo ceni, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na današnjem srečanju naj bi se pogovarjala predvsem o presenetljivi zmagi republikanca Donalda Trumpa na ameriških predsedniških volitvah prejšnji teden, krizi v Ukrajini in mednarodnem terorizmu, so sporočili iz nemške vlade.

Tiskovni predstavnik berlinske policije je zagotovil, da je za varnost poskrbljeno. Obamo na obisku v Berlinu spremlja kar 5000 policistov in ostrostrelcev, ki so nameščeni na strehi hotela Adlon, kjer biva.

Obama in Merklova sta si bila v preteklih osmih letih zelo naklonjena. Do nekaj trenj je prišlo le leta 2013 zaradi vohunskega škandala, še piše dpa.



Obama je o Merklovi celo dejal, da je bila "verjetno njegov najbližji mednarodni partner v zadnjih osmih letih."

Obama, ki na svoji zadnji mednarodni turneji predvsem miri zaskrbljenost zaradi izvolitve Trumpa za predsednika ZDA, se je v intervjuju za nemško javno televizijo ARD in revijo Der Spiegel med drugim pogovarjal o ključnem pomenu zmanjševanja neenakosti, če želimo ohraniti demokratične sisteme.

V prispevku časopisa Handelsblatt, ki je bil objavljen v sredo, pa sta Merkel in Obama razpravljala o prostotrgovinskem sporazumu med ZDA in EU (TTIP), kjer so se zaradi nedavne Trumpove zmage prenehala dogovarjanja.

Obama je v Nemčijo prispel v sredo zvečer, ko se je z nemško kanclerko sešel na delovni večerji. Za petek pa je v nemški prestolnici napovedano srečanje z britansko premierko Thereso May, francoskim predsednikom Francoisom Hollandom, italijanskim premierjem Matteom Renzijem ter predsednikom španske vlade Marianom Rajoyem.