Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Putin o Snowdnu: Nenavaden človek, ki ga čaka težko življenje

Deli na:
Putin o Snowdnu: Nenavaden človek, ki ga čaka težko življenje

Foto: Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes ameriškega žvižgača Edwarda Snowdna, ki mu je Rusija podelila enoletni začasni azil, označil za nenavadnega človeka, ki se je obsodil na težko življenje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Včasih razmišljam o njem, je nenavaden človek," je dejal Putin v pogovoru za državno televizijo Pervji Kanal. "Ne vem, kaj namerava sedaj storiti. Dejansko se je obsodil na dokaj težko življenje," je dejal glede Snowdna, nekdanjega pogodbenika ameriške agencije za nacionalno varnost (NSA), čigar izročitev zahtevajo ZDA, ker je objavil zaupne dokumente NSA.

Ob tem je Putin poudaril, da je že jasno, da ga Rusija ne bo izročila. "Tukaj se lahko počuti varnega," je dodal.

"Morda bodo tudi ZDA, ko bo minulo nekaj časa, spoznale, da ni izdajalec ali vohun, da je človek s prepričanji ... in da se bo našel kompromis," je dodal ruski predsednik. Ocenil je, da Snowden "povsem drugače razmišlja in se ima za borca za človekove pravice".

Na vprašanje, kaj bi storil, če bi bil žvižgač ruski državljan, je Putin odgovoril, da bi zagotovil, da "bi odgovarjal v skladu z ruskimi zakoni".

Preden je Snowden v Rusiji dobil začasni azil, je bil več kot mesec dni ujet na tranzitnem območju moskovskega letališča Šeremetjevo, kamor je prispel 23. junija iz Hongkonga.



Putin je v današnjem pogovoru prvič razkril, da je bil s Snowdnovo prošnjo za azil v Rusiji seznanjen že, ko je bil Snowden še v Hongkongu in da mu je preko svojih pomočnikov sporočil, da je dobrodošel v Rusiji, če bo prenehal z objavami podrobnosti vohunskih programov NSA.

"Povedali so mu za to," je dejal in dodal, da se Snowden ni strinjal z njegovimi pogoji. "In je samo odšel. Le dve uri preden je njegovo letalo pristalo v Moskvi, so me obvestili, da leti v Rusijo," je dodal Putin, ki je doslej zatrjeval, da je Snowden v Rusijo prispel nepovabljen.

Vztrajal je, da Rusija od Snowdna ni dobila nobenih informacij ter ponovil, da ga ZDA niso mogli izročiti samo zato, ker državi nimata sklenjenega dogovora o izgonu, čeprav je Moskva predlagala njegovo sklenitev. Washington zato po njegovih besedah ne bi smel vztrajati pri njegovi izročitvi, medtem ko sam zavrača izgon ruskih "banditov".

Snowdnov ruski odvetnik Anatolij Kučerena pa je v pogovoru za današnjo izdajo ruskega dnevnika Moskovski Komsomolec dejal, da se ima Snowden v Rusiji dobro, da "potuje, se zanima za mnogo stvari, sklepa nova poznanstva" in da ohranja stike s svojimi bližnjimi v ZDA. Dobil je tudi veliko ponudb za delo, "a se še ni odločil". Zanima se tudi za rusko kulturo in je že prebral nekaj del Dostojevskega. Želi se naučiti rusko, nekaj besed pa že zna, še navaja AFP.

Zaradi Snowdna so se odnosi med ZDA in Rusijo zaostrili do te mere, da je ameriški predsednik Barack Obama odpovedal srečanje s Putinom pred vrhom skupine G20, ki se bo v četrtek začel v Sankt Peterburgu.