oranžno opozorilo Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Kako je danes videti kamp Paradiso?...

doncic Ekipa24.si

Ste videli to? Navijači Oklahome z majicami z ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Lavrov obtožil ZDA, da klevetajo Rusijo

Deli na:
Lavrov obtožil ZDA, da klevetajo Rusijo

Foto: Reuters

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je danes obtožil ZDA, da proti Rusiji vodijo kampanjo klevetanja, izjave ameriškega državnega sekretarja Johna Kerryja glede ukrajinske krize pa je označil za nesprejemljive.

V nastopu pred mladimi diplomati v Moskvi je Lavrov opozoril, da je ameriška propaganda usmerjena na "klevetanje Rusije, klevetanje tistih, ki protestirajo proti nezakonitim dejanjem oblasti v Kijevu, ki želijo prepovedati ruski jezik in imajo vse Ruse ter rusko govoreče za sovražnike, ki jih je treba ubiti," poroča francoska tiskovna agencija AFP.

S tem se je odzval na četrtkove izjave Kerryja, ki je v posebni izjavi za javnost Rusijo obtožil, da se ne drži dogovorov iz Ženeve in da zavaja ter destabilizira Ukrajino. Moskvo je opozoril, da jo bo zavračanje končanja ukrajinske krize drago stalo in da se zapira okno priložnosti, da spremeni svojo smer.

Kerry je tudi obtožil televizijo RT, ki je bila prej znana kot Russia Today, da je bila oblikovana za promocijo "fantazij ruskega predsednika Vladimirja Putina". Lavrov je kritiziral to izjavo in dejal, da je omenjena televizija "resen" tekmec ameriški CNN in britanski BBC.

Po poročanju ruskih tiskovnih agencij je Lavrov tudi dejal, da bo Rusija sodelovala z Zahodom pri zmanjšanju napetosti v Ukrajini, da pa ne bo pristala na enostranske zahteve. Ponovil je tudi obtožbo, da se Zahod meša v ukrajinske notranje zadeve zaradi svojih geopolitičnih interesov. Napovedal je še, da se je s Kerryjem danes znova pripravljen pogovoriti po telefonu.


Po poročanju ruske tiskovne agencije Itar-Tass je še dejal, da če bodo oblasti v Kijevu začele uresničevati dogovor iz Ženeve, bodo recipročne korake sprejeli tudi njeni nasprotniki na jugovzhodu Ukrajine. "Končanje nasilja bi moral biti prvi korak," torej takojšnje končanje nasilja proti lastnim ljudem, je dodal.

Ruski veleposlanik pri ZN Vitalij Čurkin je medtem napovedal, da bi Rusija lahko znova zahtevala sklic izrednega zasedanja Varnostnega sveta Združenih narodov o Ukrajini, če se bo nadaljevala "uporaba nasilja proti protestnemu gibanju na jugovzhodu Ukrajine".

Glede možnosti napotitve mirovne misije ZN v Ukrajino, pa je priznal, da je glede ukrajinske krize VS ZN razdeljen in da zato od njega ne gre pričakovati resne akcije za umiritev konflikta, poroča Itar-Tass.

V primeru poslabšanja razmer na jugovzhodu Ukrajine pa je dejal, da se bo Rusija spomnila, da je zgornji dom ruskega parlamenta 1. marca soglasno odobril zahtevo Putina po uporabi ruske vojske v Ukrajini. Za uporabo vojske v tujini je v Rusiji sicer potrebna samo odobritev sveta federacije in ne tudi spodnjega doma parlamenta, dume.

Zagotovil je, da to ni scenarij, ki bi si ga želela Moskva in da je sedaj ključna naloga umiritev razmer. Pozval je še generalnega sekretarja ZN Ban Ki Moona k javni obsodbi vojaške operacije Kijeva na jugovzhodu Ukrajine.