požar avto hiša Svet24.si

V požaru v Radljah ob Dravi uničeni osebni ...

Johnny Deep Svet24.si

Johnny Depp na britanski premieri presenetil z ...

zaprti-menedžerji Necenzurirano

Racman na Dobu: kdo od znanih menedžerjev je pred...

ruska propaganda rusija Reporter.si

Na spletnem portalu RTV Slovenija Putinovih trolov...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Del ekipe iz zakulisja kar preveč ...

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Obama ne bo prekinil prisilnega hranjenja ujetnikov v Guantanamu

Deli na:
Obama ne bo prekinil prisilnega hranjenja ujetnikov v Guantanamu

Foto: Reuters

Tiskovni predstavnik Bele hiše Jay Carney se je v torek izognil neposrednemu odgovoru na vprašanje, ali bo predsednik ZDA Barack Obama posredoval in prekinil prisilno hranjenje gladovno stavkajočih ujetnikov v taborišču Guantanamo. Ponovil je, da Obama noče, da ujetniki umrejo.

Zvezna sodnica Gladys Kessler je v ponedeljek zavrnila tožbo ujetnika iz Guantanama, naj ukaže konec prisilnega hranjenja, vendar je obenem predsednika Obamo pozvala, naj posreduje, kar je precej nenavadno.

Sodnica je prisilno hranjenje, s katerim v Guantanamu ujetnike ohranjajo pri življenju, označila za boleč in ponižujoč proces, ki krši zdravniško etiko.

Vendar pa sama nima pooblastil za posredovanje, ker ji to prepoveduje kongresni zakon. Tudi Obama uporablja kongres za izgovor, ko odgovarja na vprašanja, zakaj še ni uresničil obljube o zaprtju Guantanama.

Carney je novinarje v torek napotil na pravosodno ministrstvo in v Pentagon, vendar obenem nakazal, da Obama ne bo ukrepal, ker je prisilno hranjenje utemeljil kot ukrep za preprečitev umiranja gladovno stavkajočih.

Gladovna stavka ujetnikov traja že več mesecev in se širi. Zajela je 106 ljudi, od katerih jih je 45 na seznamu za prisilno hranjenje. Ameriško vojaško zdravstveno osebje to počne tako, da ujetnika zavežejo na stol, mu skozi nos porinejo cev vse do trebuha in po njej v telo črpajo tekočo hrano.