zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Lavrov brani proruske separatiste: V javnem razkazovanju ujetnikov nič ponižujočega

Deli na:
Lavrov brani proruske separatiste: V javnem razkazovanju ujetnikov nič ponižujočega

Foto: Reuters

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je danes ocenil, da paradiranje ukrajinskih vojnih ujetnikov, ki so ga pred glasno množico v nedeljo izvedli proruski separatisti v Donecku, ni ponižujoče.

Lavrov je danes dejal, da ni na posnetkih nedeljskega dogajanja videl nič takega, kar bi bilo mogoče označiti za ponižujoče. Sicer pa naj se s ponižujočim ravnanjem z vojnimi ujetniki ukvarjajo pravniki, je dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Proruski separatisti so v nedeljo v Donecku izvedli parado, med katero je bilo med 40 in 50 ukrajinskih vojnih ujetnikov prisiljenih korakati mimo zbadljive množice, iz katere je bilo med drugim slišati vzklike "fašisti, fašisti", zbrani pa so nanje metali tudi prazne steklenice in gnilo hrano. Vidno prestrašeni ujetniki so korakali sklonjenih glav in z rokami za hrbtom.

Parada v Donecku je bila verjetno odgovor na praznovanja ukrajinskega dneva neodvisnosti in vojaško parado, ki so jih v Kijevu prav tako pripravili v nedeljo.

Prav tako je šlo pri njej verjetno za spomin na dogodek iz druge svetovne vojne, ko so leta 1944 sovjetski vojaki na pohod skozi Moskvo prisilili več tisoč nemških vojakov. Tako kot leta 1944 je tudi v nedeljo v Donecku ujetnikom sledil tovornjak za čiščenje, ki je za njimi tla počistil s škropljenjem vode.

V organizaciji za zaščito človekovih pravic Human Rights Watch so v nedeljo paradiranje ukrajinskih ujetnikov označili za vojni zločin, pri čemer so se sklicevali na ženevske konvencije.