pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Obama nad Islamsko državo tudi s posebnimi enotami

Deli na:
Obama nad Islamsko državo tudi s posebnimi enotami

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Barack Obama je v sredo v kongres poslal predlog resolucije za odobritev uporabe sile proti Islamski državi (IS), kasneje pa je javnosti pojasnil, kaj resolucija prinaša. ZDA tako ne nameravajo v novo vojno na Bližnjem vzhodu, vendar pa bo Obama, na primer za potrebe likvidacije vodij IS, odobril uporabo posebnih enot.

Obama je uvodoma povedal, da so ZDA in zavezniki doslej izvedli že več kot 2000 zračnih napadov na položaje IS v Iraku in Siriji. Izrazil je prepričanje, da bo IS izgubil, saj jih počasi uničujejo, morala skrajnežev pa naj bi upadala. Zaradi tega po njegovem prepričanju v obupnem poskusu zastraševanja ljudi, ki jih ne morejo osvojiti s svojo ideologijo, barbarsko pobijajo talce.

Obama je doslej za napade na IS uporabljal resolucijo kongresa za odobritev vojne proti Iraku iz leta 2002. Nova resolucija bo staro odpravila.

Kot je pojasnil Obama, nova resolucija podpira dosedanjo strategijo zračnih napadov in podpore lokalnim silam na terenu, humanitarno pomoč ter preprečevanje terorističnih napadov v regiji in zunaj nje. ZDA imajo v Iraku 2600 vojakov, ki so večinoma v bazah in se ne udeležujejo bojnih operacij.

"Ni v našem nacionalnem interesu, da se zapletemo v novo vojno na Bližnjem vzhodu," je dejal Obama, vendar dodal, da nova resolucija omogoča dovolj fleksibilnosti za ukrepanje proti IS.

Njen rok trajanja je tri leta, nakar se bo lahko naslednji predsednik ali predsednica skupaj s kongresom odločil, ali bo potrebna nova resolucija. Obamov predlog prav tako ni geografsko omejen, torej je mogoče IS napadati, kjerkoli bi bilo to potrebno.

Obamov predlog v kongresu doslej še ni naletel na obširno podporo. Demokrati so zadržani in govorijo o tem, da se ne smejo zaplesti v novo vojno. Republikanci pa so nezadovoljni, češ da ne gre dovolj daleč.

Senator John McCain je dejal, da je Obamov predlog nemoralen, ker izključuje zračne napade v podporo zmerni sirski opoziciji proti režimu Bašarja al Asada. Predsednik predstavniškega doma kongresa John Boehner pa je menil, da predlog vojaškim poveljnikom ne daje dovolj fleksibilnosti za uspešno dosego cilja.