palestina Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

profimedia-0856756263 Svet24.si

Ukrajina bo v vojsko novačila zapornike

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Poroka na prvi pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kdo plačuje račune?

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V ZDA pogovori vojaških poveljnikov držav koalicije proti IS

Deli na:
V ZDA pogovori vojaških poveljnikov držav koalicije proti IS

Foto: Reuters

V zračnem oporišču Andrews pri Washingtonu so se včeraj sestali vojaški poveljniki držav članic mednarodne koalicije v boju proti Islamski državi (IS) v Siriji in Iraku. Z njimi se je kasneje srečal tudi predsednik ZDA Barack Obama. Prvo tovrstno srečanje je namenjeno izboljšanju koordinacije napadov na IS.

V ameriški prestolnici so se zbrali načelniki generalštabov 21 zaveznic ZDA, pogovore pa je usklajeval načelnik štaba združenih poveljstev ameriških oboroženih sil general Martin Dempsey. O stanju na terenu je poročal tudi poveljnik centralnega poveljstva general Lloyd Austin, ki usklajuje koalicijska prizadevanja, doslej pa še ni imel novinarskih konferenc.

Sestanka v zračni bazi Andrews so se po poročanju Bele hiše udeležili načelniki generalštabov Avstralije, Belgije, Bahrajna, Kanade, Danske, Egipta, Francije, Iraka, Italije, Jordanije, Katarja, Kuvajta, Libanona, Nemčije, Nizozemske, Nove Zelandije, Saudske Arabije, Španije, Turčije, Velike Britanije, Združenih arabskih emiratov in seveda ZDA.

Pentagon je sporočil, da je bilo prvo srečanje poveljnikov koalicije namenjeno pogovoru o napredku in izboljšanju koordinacije. ZDA so zračne napade na IS začele 8. avgusta, septembra pa se je oblikovala širša mednarodna koalicija držav, ki sodelujejo vojaško in drugače, npr. pri preprečevanju dotoka denarja in tujih borcev IS.

Obama se je prisotnim generalom zahvalil za sodelovanje v vse večji koaliciji, ki zajema že 60 držav. Omenil je nekaj pomembnih uspehov v boju proti IS, kot je bila uspešna obramba jezu pri Mosulu v Iraku, vendar dodal, da bo kampanja dolga. Koalicija paje po njegovih besedah enotna v svojem cilju - uničenju IS.

Obama je pri tem spomnil, da ne gre le za vojaške operacije, ampak tudi za ideološki boj, pri čemer je potrebno ljudem, ki jih privlači ideologija IS, ponuditi drugačno vizijo sveta. Pomembna je tudi humanitarna pomoč za Irak in Sirijo, kakor tudi države na meji obeh držav, ki se soočajo z velikim številom beguncev.


Islamski skrajneži so v Siriji in Iraku zavzeli velike dele ozemlja, zračni napadi pa doslej niso prinesli velikega uspeha. Kljub napadom je IS zavzela tudi polovico kurdskega mesta Kobane na meji Sirije s Turčijo.

Centralno poveljstvo ZDA je sicer včeraj sporočilo, da so z 21 zračnimi napadi v ponedeljek in torek upočasnili napredovanje sil IS v Kobaneju. Kot so dejali, je bilo to doslej najbolj intenzivno obstreljevanje ciljev IS pri tem mestu.

V napadih so uničili številne objekte, vozila in druge tarče IS. Koalicija skuša preprečiti oskrbo in okrepitve IS. V napadih so se ameriškim letalom pridružila tudi letala Savdske Arabije. Po zaslugi teh napadov naj bi kurdskim silam včeraj uspelo znova zavzeti strateško pomembno vzpetino zahodno od mesta, katerega vzhodni del je v rokah IS.

Centralno poveljstvo je prav tako sporočilo, da so v bombardiranju blizu sirskega mesta Deir al Zour uničili rafinerijo v rokah IS. Mednarodna agencija za energijo poroča, da so koalicijski zračni napadi zmanjšali proizvodnjo nafte IS za med 20.000 do 70.000 159-litrskih sodov na dan.

Medtem ko Američani z zavezniki bombardirajo sile IS, je vojska sirskega predsednika Bašarja al Asada bombardirala položaje drugih uporniških skupin. Nemška tiskovna agencija dpa poroča, da so sirska letala v zadnjih 24 urah napadla položaje upornikov okoli Damaska in v osrednjem delu države, pri čemer je bilo ubitih 17 ljudi.

Koalicija ima medtem največ težav s ključno državo Turčijo, ki je namesto zračnih napadov na IS sprožila zračne napade na pripadnike Kurdske delavske stranke (PKK) na svojem ozemlju. ZDA si želijo večje vloge Turčije v prizadevanjih proti IS, vendar pogovori o tem še potekajo.