mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Obama z ekipo za nacionalno varnost o odgovoru na dogajanje v Siriji

Deli na:
Obama z ekipo za nacionalno varnost o odgovoru na dogajanje v Siriji

Foto: Reuters

Potem ko so ZDA napovedale možnost vojaškega posredovanja v Siriji, se je ameriški predsednik Barack Obama v soboto s svojo ekipo za nacionalno varnost sešel na pogovorih o odgovoru na domnevno uporabo kemičnega orožja v Siriji. Obama se je o razmerah v Siriji v soboto pogovarjal tudi z britanskim premierom Davidom Cameronom.

Do sestanka ameriškega Sveta za nacionalno varnost prihaja v času, ko je organizacija Zdravniki brez meja (MSF) sporočila, da je v Siriji umrlo več kot 350 ljudi, ki so trpeli za "nevrotoksičnimi simptomi".

Kot še poroča francoska tiskovna agencija AFP, je Bela hiša sicer pojasnila, da ameriški obveščevalci še vedno ugotavljajo, kaj točno se je zgodilo, a se "zavedajo desetin hkratnih poročil očividcev ter simptomov ubitih".

"Predsednik je prav tako dobil podroben pregled vrste možnosti, katerega pripravo je zahteval za morebiten odgovor ZDA in mednarodne skupnosti na uporabo kemičnega orožja," piše v izjavi za javnost Bele hiše.

Obama se je o morebitnem posredovanju mednarodne skupnosti po telefonu pogovarjal tudi z britanskim premierom Cameronom, so potrdili iz Bele hiše.



"ZDA in Velika Britanija so združene v nasprotovanju uporabi kemičnega orožja," so zapisali v sporočilu za javnost. Oba voditelja sta "izjemno zaskrbljena zaradi vse večjega števila znakov, da je sirski režim uporabil kemično orožje proti lastnemu ljudstvu", pa so sporočili z britanske vlade.

Napovedali so še, da se bosta Cameron in Obama še naprej tesno posvetovala glede tega vprašanja in morebitnega mednarodnega odgovora. "Pomembna uporaba kemičnega orožja bi zahtevala resen odgovor mednarodne skupnosti," so po navedbah AFP po srečanju še sporočili z Downing Streeta.

Pred tem je ameriški obrambni minister Chuck Hagel povedal, da ZDA premikajo sile za morebitno posredovanje v Siriji, neimenovan predstavnik Pentagona pa je dodal še, da že imajo seznam ciljev letalskih napadov.

Washington o posredovanju razmišlja zaradi nedavne domnevne uporabe kemičnega orožja v Damasku. Kot so sporočili Zdravniki brez meja, so bolnišnice v Damasku prejšnjo sredo obravnavale 3600 ljudi z "nevrotoksičnimi simptomi", 355 jih je umrlo. Vsi so v bolnišnice prišli v razmaku manj kot treh ur.