Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ameriški vojaški vrh za uporabo kopenskih enot v Iraku

Deli na:
Ameriški vojaški vrh za uporabo kopenskih enot v Iraku

Foto: Reuters

Načelnik štaba združenih poveljstev ameriških oboroženih sil general Martin Dempsey je danes v kongresu povedal, da bo priporočil uporabo kopenskih enot na terenu v Iraku, če razširjena zračna kampanja proti silam Islamske države (IS) ne bo prinesla rezultatov. Predsednik ZDA Barack Obama je doslej trdil, da se to ne bo zgodilo.

Dempsey je nastopil v senatnem odboru za oborožene sile skupaj z obrambnim ministrom Chuckom Hagelom, v sredo pa bo v odboru za mednarodne odnose na isto temo boja proti IS nastopil državni sekretar John Kerry. Vsi trije bodo potem nastopili pred ustreznima odboroma predstavniškega doma v četrtek.

Obama je Američanom in svetu pojasnil, da bodo ZDA v boju proti IS v Iraku in Siriji nastopale z letali, vojakov pa na teren ne bo pošiljal, ampak bodo to nalogo prevzeli zavezniki. V Iraku iraška vojska in Kurdi, v Siriji pa zmerna opozicija predsedniku Bašarju al Asadu, ki pa jo bodo morale ZDA šele izuriti in opremiti.

Nekaj senatorjev je izražalo dvom v to, da bo samo zračna kampanja dovolj, kot tudi dvom v opremljanje sirske opozicije, ki se doslej ni izkazala z uspehi na bojišču in obstaja nevarnost, da orožje in oprema padeta v roke sovražniku.

Dempsey je pojasnil, da so v Iraku ameriški vojaški svetovalci, ki se bojev ne udeležujejo, vendar pa je pripravljen, da predsedniku priporoči njihovo sodelovanje z iraškimi silami, če bo to potrebno. "Če pridemo do točke, ko bom menil, da morajo svetovalci spremljati iraške enote v napadih na določene cilje IS, bom to predlagal predsedniku," je dejal Dempsey.

General je dodal, da mu je Obama prav tako naročil, naj pride do njega s prošnjo, ko bo potrebno poslati na teren pripadnike posebnih enot. Obama se je danes v Beli hiši srečal s svojim posebnim odposlancem, ki skrbi za koordinacijo mednarodne koalicije proti IS, upokojenim generalom Johnom Allenom. V predstavniškem domu se medtem nadaljujejo priprave na potrditev predloga zakona za opremljanje in urjenje borcev proti IS.

Opozicije predsednikovemu načrtu boja proti IS ni veliko in ustrezen zakon bo predvidoma potrjen v obeh domovih kongresa do konca tedna. Med zaslišanjem v senatu se je sicer našlo nekaj protestnikov, ki so glasno izražali nasprotovanje novi vojni ZDA na Bližnjem vzhodu, vendar so jih varnostniki odstranili.

Obrambni minister Hagel je tudi odpravil vse dvome, da gre res za vojno, ko je dejal, da so ZDA v vojni z IS, kot so v vojni s teroristično mrežo Al Kaida. Hagel je tudi skušal zavrniti dvome v ustreznost oboroževanja opozicije v Siriji. Zagotovil je, da bodo pozorno spremljali, kam bo šlo orožje.