Konoplja Svet24.si

Konoplja zmore dekontaminirati zemljo, onesnaženo...

bakren žleb Svet24.si

Nepridipravi ukradli žlebove z mrliške vežice

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nova Zelandija uradno poimenovala svoja glavna otoka

Deli na:
Nova Zelandija uradno poimenovala svoja glavna otoka

Nova Zelandija je uradno potrdila maorski in angleški imeni za svoja glavna otoka, je danes sporočila novozelandska vlada. Otoka bosta odslej poimenovana North Island oziroma Severni otok ali po maorsko Te Ika-a-Maui, kar pomeni "ribe Mauija", in South Island, se pravi Južni otok, katerega maorsko ime je Te Waipounamu ali prevedeno "reke žada".

Ime Te Ika-a-Maui izhaja iz maorske legende, po kateri so polbog Maui in njegovi bratje "ulovili" Severni otok iz svojega kanuja, ki je nato postal Južni otok. Jugozahodne predele Južnega otoka pa so Maori cenili kot bogato nahajališče žada.

Angleški imeni za glavna otoka Nove Zelandije sta sicer že vrsto let v rabi, a ju niso nikoli uradno potrdili. To pa so odkrili šele, ko se je letos srečal novozelandski odbor, da bi razpravljal o maorskih imenih. Čeprav so angleški imeni redno uporabljali na zemljevidih, nikoli nista imeli uradne veljave.

Pri odboru pa so sporočili, da bodo vladni zemljevidi odslej vsebovali tako angleški kot maorski imeni. "Maorski imeni so uporabljali tudi prvi evropski raziskovalci Nove Zelandije, začenši z Jamesom Cookom, zato je odločitev o sprejetju imen le osvežitev in možnost, da lahko maorski imeni uporabljajo tisti, ki si to želijo," je dejal predsednik geografskega odbora Don Grant.