klemen boštjančič Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

Jure Godler Revija Stop

Godler in Prevc skupaj v stand-up?

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

»Altkanzler« Schmidt: Nemčija zaradi holokavsta ne more voditi Evrope

Deli na:
»Altkanzler« Schmidt: Nemčija zaradi holokavsta ne more voditi Evrope

Foto: Reuters

"Evropi manjka voditelj," meni nekdanji zahodnonemški kancler Helmut Schmidt, a po njegovem te vloge ne more in ne sme prevzeti Nemčija. Breme druge svetovne vojne jo, tako pravi, še vedno preveč obremenjuje. Nemčija poleg tega že predolgo beleži ogromen presežek v plačilni bilanci in s tem "krši mednarodno načelo zunanjegospodarskega ravnotežja".

Socialdemokrat Schmidt, ki danes šteje 94 let, je tedanjo Zvezno republiko Nemčijo vodil od leta 1974 do 1982. To je bil za Evropo čas pomembnih korakov v smeri globlje integracije. Med drugim je bil leta 1979 ustanovljen Evropski monetarni sistem in skupaj z njim Evropska valutna enota (ECU), predhodnika kasnejše monetarne unije in skupne evropske valute.

Območje evra po mnenju Schmidta danes ostaja "na pol nedodelano" in je v veliki institucionalni krizi. Evropske institucije so tiste, ki potrebujejo pomoč, in ne evro kot tak. "V bistvu obstaja le ena sama institucija, ki je tu samo za evro, in to je Evropska centralna banka. Nimamo pa parlamenta in izvršne oblasti samo za evrsko območje. Skupna valuta potrebuje izpopolnitev s skupno politično instanco, ta trenutno manjka."

Doslej so se evropske vlade, namesto da bi odpravile pomanjkljivosti, ki izvirajo še iz maastrichtske pogodbe, raje posluževale strategije, ki jo Schmidt označuje kot zgolj "muddling through". "In videti je, da bo vsaj še nekaj let pri tem tudi ostalo."

Da bi prešla institucionalno krizo, Evropa potrebuje voditelja. Med današnjimi politiki bivši kancler ne vidi pravega kandidata za to vlogo, vsekakor pa je proti temu, da bi jo prevzel Nemec. Zakaj? "Zaradi poboja šest milijonov evropskih Judov. To se je zgodilo pred 70 leti, a še nerojeno generacijo Nemcev obremenjuje prav toliko, kot je mojo generacijo."

Na vprašanje, ali naj ne bi Nemčija vendarle predstavljala nekakšen gospodarsko-politični model za Evropo, altkanzler odgovarja: "Ja no, potem je bolj slab model."

"Nemška plačilna bilanca že vrsto let beleži letni presežek 240 milijard evrov. To je kršitev mednarodnega načela zunanjegospodarskega ravnotežja. Ker nimamo svoje valute, teh neravnotežij ne moremo ustrezno popraviti z revalvacijo. Zato moramo poskušati več uvažati. Najbolje bi bilo dvigniti plače v sami Nemčiji. Te odločitve ni lahko sprejeti, kaj šele izpeljati v praksi, tudi nemški javnosti je to zelo težko pojasniti."



O tem, kakšno koalicijo bodo Nemčiji prinesle septembrske parlamentarne volitve, Schmidt ne želi ugibati. "Ne bi dajal napovedi glede volitev v Nemčiji. Vprašajte me, prosim kaj lažjega. Teoretično je sprememba vlade seveda mogoča. A odločilno je to, kaj se bo zgodilo po volitvah."

Kot namreč opozarja, bolj ali manj vsi ostali evropski narodi pričakujejo, "da bo Nemčija končno plačala svoj račun". "A nemški narod na to še ni pripravljen. Niti na strani vlade niti opozicije ni poguma za to, strah jih je volivcev." Vendarle pa bo do plačila po njegovem slej ko prej moralo priti. "Ali se bodo stari dolgovi črtali, zaradi česar bodo trpele banke in jim bo treba pomagati, ali pa bo stekla gotovina. Lahko se zgodi tudi oboje hkrati."

Nad ameriškim predsednikom Barackom Obamo, ki se je ravno na dan intervjuja mudil na obisku v Berlinu in imel govor pred Brandenburškimi vrati, Schmidt očitno ni ravno navdušen: "V vsakem primeru je Obamova politika veliko bolj humana od politike njegovega predhodnika. A to še nikakor ne pove veliko o Obami."

"Sem privrženec človekovih pravic, a obenem nasprotnik kakršnihkoli invazij v tuje države. Tudi če ne z vojaki, ampak preko telefona, radia, interneta. Ni slaba sama ideja človekovih pravic, temveč to, kar so ji dodali v ZDA. Odgovornost zaščititi človekove pravice. To je napis nad željo druge narode prisiliti, da spoštujejo človekove pravice. Sem proti temu, da se iz človekovih pravic naknadno dela religija."

Schmidt, ki je kljub visoki starosti med Nemci še vedno zelo poznan - predvsem po zaslugi svojega ostrega jezika in pa dejstva, da ostaja verižni kadilec in se cigareti ne odpove niti med intervjuji in drugimi nastopi v javnosti - sicer verjame, da v politiki ni prostora za sanje.

Na vprašanje, ali je kot kancler kdaj sanjal o združeni Evropi, o padcu zidu med vzhodom in zahodom, odgovori le: "Nikoli nisem sanjal. Vedno sem bil mnenja, da je vseeno, ali je mačka črna ali bela, glavno je, da žre miši. To je bila vedno moja filozofija."