reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Saša Broz in hči Sara Zidarić Njena.si

Pravnukinja Josipa Broza Tita spremenila priimek

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nobelovec El Baradej zaradi nasilja odstopil kot podpredsednik Egipta

Deli na:
Nobelovec El Baradej zaradi nasilja odstopil kot podpredsednik Egipta

Foto: Reuters

Po nasilnem posredovanju egiptovskih varnostnih sil proti protestnikom je Nobelov nagrajenec za mir Mohamed El Baradej odstopil s položaja podpredsednika države. Za ta korak se je odločil, ker, kot je pojasnil, ne more "nositi odgovornosti za odločitve, s katerimi se ne strinja", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kot je dejal za televizijo Al Arabija, policiji protestniških taborov ne bi bilo treba odstraniti z nasiljem, saj vse možnosti za mirno rešitev še niso bile izčrpane.

"Žal bodo tisti, ki bodo imeli največ od tega, kar se je zgodilo danes, tisti, ki pozivajo k nasilju, skrajne skupine," piše v odstopni izjavi, ki jo je El Baradej poslal začasnemu egiptovskemu predsedniku Adliju Mansurju, med drugim pa jo objavil spletni portal Al Ahram.

Nov val nasilja v državi sledi včerajšnjemu posredovanju varnostnih sil za odstranitev dveh taborov privržencev odstavljenega predsednika Mohameda Mursija na dveh trgih v Kairu.

Policija je že po dveh urah sporočila, da je prevzela nadzor nad manjšim od taborov na trgu Al Nahda. Glede na zadnja poročila iz Kaira je na drugem, večjem trgu Raba al Adavija policija Mursijevim podpornikom omogočila varen izhod. Za to naj bi se jih odločilo več sto, a mnogi obenem vztrajajo in nadaljujejo spopade z varnostnimi silami, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Število žrtev današnjega nasilja narašča iz ure v uro, predvsem pa je odvisno od vira. Po poročanju državnih medijev, ki se sklicujejo na zdravstvene organe, je bilo ubitih 149 ljudi, medtem ko Mursijeva Muslimanska bratovščina navaja več kot 2000 smrtnih žrtev.