franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janković na Rožniku: Vlade ne rušim in ne razbijam koalicije

Deli na:
Janković na Rožniku: Vlade ne rušim in ne razbijam koalicije

Foto: Bobo

Tradicionalna prvomajska budnica je danes zbudila tudi Ljubljano, po njej pa so se mnogi Ljubljančani odpravili na Rožnik. Župan Zoran Janković je v svojem nagovoru poudaril pomen socialne varnosti, dotaknil pa se je tudi aktualnih političnih razmer. "Vlade ne rušim in ne razbijam koalicije," je poudaril, trdi pa, da "se da delati bolje".

Župan, ki vsako leto nagovori zbrane na prvomajski prireditvi na Rožniku, je tudi v današnjem nagovoru omenil napredek Ljubljane v zadnjih letih in še posebej izpostavil po njegovem mnenju uspešno delo občine pri sanaciji poškodb zaradi letošnjega žleda. Spomnil je tudi na izkušnje iz časa, ko je bil v Mercatorju, kjer so, kot pravi, vsakomur zagotavljali socialno varnost.

Glede aktualnih notranjepolitičnih razmer je dejal, da mnogi hočejo povedati, da je zrušil sedanjo vlado in razbija koalicijo. "Jaz vlade ne rušim in ne razbijam koalicije, vendar zahtevam tisto, kar smo zapisali v program," je poudaril. To po njegovih besedah pomeni, da začnejo delati in omogočijo, da se število nezaposlenih zmanjša.

Kot pravi, se je v osmih letih število nezaposlenih povečalo, prav tako se je povečalo tudi zadolževanje. "To ni politika, ki jo zagovarjam. Trdim, da se da drugače, trdim, da se da bolje," je poudaril Janković. Alenka Bratušek naj po njegovih besedah še naprej vodi vlado "pod pogojem, da se izvaja program Pozitivne Slovenije".

Ob tem je vnovič izrazil svoje nasprotovanje slabi banki in prodaji podjetij. "Naj mi nekdo pove, zakaj bi bil tuji lastnik boljši kot domači," je pozval.

Po Jankovićevih besedah je žalostno, da praznik dela praznujemo z vedno več nezaposlenimi. Želi si, da bi se to obrnilo, da bi mladi videli perspektivo, da bodo imeli delovna mesta, ko končajo šolanje. Dolžnost starejših pa po njegovem mnenju je, da mladim to omogočijo. "Imamo dolžnost, da poskušamo to družbeno klimo spremeniti, da spoštujemo eden drugega, da vemo, kdo je najboljši sosed, da vemo, kaj je prijateljstvo, kaj je tovarištvo," je poudaril župan.

Recitatorji in glasbeniki bodo obiskovalce Rožnika, kjer so postavili tudi prireditveni šotor, zabavali še tudi popoldne. Prvomajsko prireditev na Rožniku, tako kot kresovanje na predvečer praznika, vsako leto pripravlja Osrednjeslovenska območna organizacija Zveze Svobodnih sindikatov Slovenije v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana. Po pričakovanjih organizatorjev se bo v dveh dneh tu zvrstilo okoli 30.000 ljudi. Med obiskovalce so danes razdelili okoli 3000 rdečih nageljnov, ki so simbol današnjega mednarodnega praznika.

PS ni razpadla

Janković je po izstopih nekaterih poslancev in ministrov iz vrst PS iz stranke zatrdil, da stranka ni razpadla. "Kdor ni hotel biti v njej, je šel ven," je pojasnil.

Kot je pojasnil Janković, so tako, kot so ljudje prihajali v stranko, zdaj nekateri odšli. Poleg premierke Alenke Bratušek je stranko po petkovem kongresu, na katerem je bil Janković vnovič izvoljen za predsednika, zapustilo več njenih vidnih članov, med njimi tudi 14 poslancev ter ministra Roman Jakič in Metod Dragonja.

"Vsak se ima pravico odločiti. Na koncu se bodo na volitvah, ki bodo, ko bodo, odločili državljani," je dejal.

Na vprašanje, kdaj pričakuje državnozborske volitve, je Janković odvrnil, da oni volitev ne zahtevajo. Vlada Alenke Bratušek lahko po njegovih besedah ostane pod pogojem, da poda terminski plan za projekte iz programa PS. "Še vedno trdim, da je edini pravi program za državo program Pozitivne Slovenije, ki se zdaj ni izvajal. To je moj protest," pravi Janković.

Kot je zatrdil, PS v sedanjih razmerah ne bo predlagala novega mandatarja. Zaradi njega so lahko, kot pravi, volitve tudi pred parlamentarnimi počitnicami. "Nimam težav," je dodal Janković, sicer tudi ljubljanski župan po tem, ko je na tradicionalni prvomajski prireditvi na Rožniku nagovoril zbrane. Tudi v svojem nagovoru se je dotaknil aktualnih notranjepolitičnih razmer in zapletov, ki so nastali po kongresu PS, po katerem lahko pride tudi do razpada vlade in vnovičnih predčasnih volitev.